Članak

VELIKA INFLACIJA

Sa porastom inflacije Argentina će početi štampati novčanice od 10.000 pezosa

(Patria) - Cijene u Argentini su toliko dramatično porasle posljednjih mjeseci da je vlada pomnožila veličinu svoje najveće novčanice u opticaju za pet na 10.000 pezosa, vrijednih oko 10 dolara.

Saopštenje centralne banke od utorka obećalo je da će olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, povremeno i kofere, napunjene gotovinom za jednostavne transakcije. Godišnja stopa inflacije u Argentini dostigla je 287% u martu, među najvišima u svijetu, javio je AP.

Očekuje se da će nova novčanica, pet puta veća od prethodne najveće novčanice, doći na ulice sljedećeg mjeseca u pokušaju da „olakša transakcije između korisnika“, saopštila je centralna banka. Novčanica od 10.000 pezosa vrijedi 11 dolara po zvaničnom kursu zemlje i 9 dolara po kursu na crnom tržištu.

Širom Argentine, sveprisutna novčanica od 1.000 pezosa i dalje je najpopularniji način plaćanja. Kada je prvi put štampana 2017. godine, novčanica od 1.000 pezosa je na crnom tržištu vrijedila 58 dolara. Sada, vrijedi samo jedan dolar.

S obzirom na nestabilnost koju je izazvala najgora finansijska kriza u Argentini u posljednje dvije decenije, prodavci preferiraju gotovinska plaćanja za velike kupovine i nude velike popuste kako bi podstakli plaćanje u papirnatim novčanicama u odnosu na elektronske transfere.

Libertarijanski predsjednik Argentine Javier Milei, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, vodio je kampanju uz obećanje da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati valutu preokrenuvši politiku prošlih ljevičarskih vlada koje su štampale novac za finansiranje javne potrošnje. Ali, njegova oštra mjera štednje podigla je cijene na nivoe u SAD-u i Evropi, povećavajući ekonomske probleme običnih Argentinaca. Masovni štrajk širom zemlje, posljednji u nizu protesta, planiran je za sutra.

Iako godišnja inflacija ostaje visoka, Milei navodi postepeno usporavanje mjesečne stope inflacije u Argentini od prošlog decembra i insistira da njegov plan funkcioniše. Uvjereni da potrošačke cijene mogu nastaviti da padaju, kreatori politike snizili su ključnu kamatnu stopu centralne banke tri puta prošlog mjeseca.

Nove novčanice od 10.000 pezosa sadrže male umjetničke portrete Manuela Belgrana, oca osnivača Argentine, i Marije Remedios del Valle, crne Argentinke i vojnog kapetana koja je slavu stekla boreći se u ratu za nezavisnost zemlje. Argentinska centralna banka saopštila je da će kasnije ove godine uvesti još veću novčanicu - novčanicu od 20.000 pezosa.

#Argentina #inflacija #JavierMilei #Svijet