Članak

SAD

Biden: Bombe koje su SAD isporučile Izraelu korištene za ubijanje palestinskih civila

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden je javno po prvi put upozorio Izrael da će SAD prestati isporučivati oružje ako izvrši veliku invaziju na Rafah, javio je Reuters.

„Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafah..., ja ne isporučujem oružje koje je korišteno kroz historiju za obračun sa Rafahom, za obračun sa gradovima – koji se bave tim problemom“, rekao je Biden u intervjuu sa CNN-om.

Bidenovi komentari predstavljaju njegovu najjaču kritiku do sada u nastojanju da odvrati izraelski napad na Rafah, istovremeno naglašavajući rastući razdor između SAD-a i njihovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku. Biden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gdje je Izrael
pokrenuo sedam mjeseci staru ofanzivu s ciljem uništenja Hamasa. Izraelska kampanja do sada je ubila 34.789 Palestinaca, uglavnom civila, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

„Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje su krenuli ka populacijskim centrima“, rekao je na pitanje o bombama od 907 kilograma koje su poslane u Izrael.

Izrael je ove sedmice napao Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište, ali Biden ne smatra izraelske udare invazijom punog razmjera jer nisu pogodili „centre stanovništva“.

Visoki američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je Washington pažljivo pregledao isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u Rafahu i kao rezultat toga pauzirao pošiljku koja se sastojala od 1.800 bombi od 907 kg i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Intervju je objavljen nekoliko sati nakon što je ministar odbrane Lloyd J. Austin III priznao da je prošle sedmice Bidenova odluka da obustavi isporuku hiljada teških bombi donesena iz zabrinutosti za Rafah, jer se Washington protivi velikoj invaziji bez mjera zaštite civila.

Izraelska kampanja u Gazi pokrenuta je Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra. Tada je ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je oko 250 oteto, od kojih se vjeruje da je 133 ostalo u zarobljeništvu u Gazi, prema izraelskim izvještajima.

Biden je rekao da će SAD nastaviti da obezbjeđuju odbrambeno oružje Izraelu, uključujući i njegov sistem protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole. „Nastavićemo da se osiguramo da je Izrael siguran u pogledu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su nedavno izbili sa Bliskog istoka“, rekao je.

„Ali jeste, jednostavno je pogrešno. Nećemo, nećemo isporučivati oružje i artiljerijske granate.“ Biden je također rekao za CNN da radi s arapskim državama koje su spremne obnoviti Gazu i pomoći u prelasku na rješenje o dvije države, nakon rata između Hamasa i Izraela.

#ArapskeDržave #BliskiIstok #CNN #Gaza #GvozdenaKupola #Hamasa #Izrael #JoeBiden #Rafah #SAD #Svijet