Članak

SMANJITI TRGOVINU MJESTIMA

CIK mora imenovati 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika Biračkih odbora koji nisu povezani sa političkim strankama

(Patria) - Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je na današnjoj press konferenciji da će lokalni izbori koštati 19 miliona KM, te da im je već ranije doznačeno nešto više od 7 miliona KM. Izbori će biti održani 6. oktobra.

„Odobravanje dodatnih sredstava još uvijek čekamo“, kazala je Hadžiabdić.

Zahtjev je upućen Ministarstvu finansija i trezora BiH, a dodatna sredstva su potrebna zbog novih obaveza CIK-a prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Govoreći o rokovima do 24. maja prijave za učešće na izbore podnose političke stranke i nezavisni kandidati. Do 22. avgusta bit će objavljene ovjerene kandidatske liste.

Izborna kampanja počinje 6. septembra, a izborna šutnja počinje 5. oktobra.

Hadžiabdić je kazala da osim zabrane plaćenog oglašavanja nema ni preuranjene kampanje prije službenog početka izborne kampanje.

„Od danas pa sve do potvrđvanja rezultata političkim subjektima, kadidatima, izbornoj administraciji zabranjeno je koristiti se govorom mržnje, zloupotrebljavati djece u političke svrhe, zloupotrebe javnih sredstva, nije dozvoljeno koristiti poziciju rukovodioca ustanove za promociju kandidata, promovisati se na javnim događajima koje finansiraju javne institucije“, kazala je Hadžiabdić.

Predsjednica CIK-a kazala je da će biti testirano i skeniranje listića, a da će se ipak glasati na papiru zaokruživanjem olovkom te da će se ručno brojati glasovi.

Pozvala je sve učesnike izbornog procesa da se suzdrže od kršenja Izbornog zakona BiH.
CIK će na lokalnim izborima provesti četiri pilot projekta u nekoliko općina uz opremu Delegacije EU za skeniranje listića i čitača.

„Ovaj projekat podrazumijeva da će se provoditi na 165 biračkih mjesta u desetak općina. U svakoj od općina selektirat ćemo biračka mjesta. Mi smo napravili svoj plan, ali bit će revidiran. Tu radimo identifikaciju birača putem otiska prsta i transfer podataka prema CIK-i. Drugi je projekat optičkih skener, vaš listić provlačite kroz skener u nekih šest općina. Treći projekat je samo za Brčko biometrijske podatke na 137 mjesta. I na kraju videonadzor, planiramo u desetak općina. Što se tiče dodatnih sredstava Izborni zakon je predvidio da možemo tražiti dodatna sredstva“, kazala je Hadžiabdić.

Govoreći o imenovanjima predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, a da nemaju nikakve veze sa političkim strankama, Hadžiabdić je kazala da se radi selekcija ljudi i da će se pristupiti treninzima.

„Mislimo da će se smanjiti trgovina biračkim odborima. Ovi ostali članovi BO koji će dolaziti ispred političkih stranaka i njihov broj je smanjen jer ih mogu imenovati samo one stranke koje imaju kapacitet u vijećima i koje su se registrovale za ove izbore“, kazala je.

#biračkiodbori #CIK #izmjenezakona #BiH