Članak

DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU

Grabovica poručio novim generacijama: Ostajte ovdje i želim vam da ostvarite svoje snove

(Patria) - U organizaciji Ministarstva za obrazovanje i odgoj i Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje danas je obilježen 5. maj Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva. Prisutni su na početku odali počast učenjem Fatihe, minutom šutnje ili na drugi dostojanstven način ubijenoj djeci Sarajeva.


Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica obratio se prisutnima ističući da ga raduje veliki broj onih koji su danas došli odati počast.


„Ovo spomen-obilježje i simbol stradanja potvrđuje da je izvršena agresija na državu BiH i da je 1425 dana ovaj grad bio u opsadi, kada su zločinci s okolnih brda ubijali građane BiH i ubili 11.541 sugrađanina, 1601 dijete. Djeca su ubijana ciljano, sistematski. Ubijani su u potrazi za vodom, hranom, na spavanju, u kući, u školi. Rekao bih u najvećem broju slučajeva tokom igre kada bi bilo primirje kada se druže. Na mnogim mjestima djeca su ubijena u grupama po dvoje, troje, četvero.


Agresija na BiH nije stala, ona je nastavljena drugim sredstvima i ona još uvijek traje. Vrlo važno je da mladi znaju istinu. Oni koji su spremni ponovo počiniti zlo oni kreiraju svoju istinu. Pored ovog promoviranja koje sada činimo trebamo to još više promovirati i širiti istinu.


Ovo spomen-obilježje obavezuje nas starije da sve činimo što je u našoj mogućnosti da novim generacijama stvaramo sigurnije okolnosti za bolji i ljepši život. Ostajte ovdje i želim vam da ostvarite sve svoje snove“, poručio je Grabovica.


Prigodan program izveli su učesnici sarajevskih osnovih i srednjih škola.


Cvijeće su prvo položili Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, roditelji, te član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Ministarstva odbrane BiH, delegacija Vlade FBiH, delegacije Vlade i Skupštine KS, delegacija Grada Sarajeva, delegacija Unije civilnih žratva rata, delegacija Općine Centar, Stari Grad sa predstavnicima šest pobratimskih gradova, Novog Sarajeva, delegacija općine Novi Grad, Općine Ilidža, delegacija SABNOR-a, te stranačke delegacije, kao i brojni građani...



#Dansjećanja #delegacije #Sarajevo #BiH