Članak

MEĐUNARODNI SEKRETAR SD

Đuričković za NAP: Amandmani kroz preambulu nisu dali nikakvu dodatnu vrijednost Rezoluciji, za MVP ovo ostaje velika sramota

Razgovarala: Nevena Kovačević/ dopisnica Patrije iz Podgorice

Predstavnik BIH u UN-u Zlatko Lagumdžia prije dvije večeri objavio je usaglašeni tekst Rezolucije UN
o genocidu u Srebrenici o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23. maja.

Sastavni dio Rezolucije, dodaje Lagumdžija postala su i dva amandmana o kojima će se raspravljati na
sjednici.

Prema njegovim riječima, prvi izbija argumente lažnim patriotama koji promoviraju nepostojeću krivicu genocidnih naroda, a tekst glasi: Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini.

Drugi, dodaje Lagumdžija, ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU nego
i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama, a tekst glasi: Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini.

Pomenuta dva amandmana naslanjaju se na amandmane koje je crnogorsko MVP uputilo predlagačima, s tim što su prvobitne formulacije u potpunosti izmijenjene.

Premijer Milojko Spajić kazao je juče gostujući u dnevniku RTCG da prihvatanje crnogorskih amandmana i korištenje izmijenjenih formulacija u preambuli teksta predstavlja veliko dostignuće crnogorske diplomatije.

Komentarišući Spajićevu izjavu, međunarodni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore Miloš Đuričković za Patriju ocjenjuje da je tragikomična diplomatska aktivnost Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore konačno završena.

“Kada smo im govorili da ne mogu u svijet sa nakaradnim amandmanima i stavovima, nijesu nas slušali. Govorili su kako želimo da osudimo čitav jedan narod. Sa gotovo identičnim narativom Vučića i Dodika napadali su svakog ko je mislio da je Rezolucija u izvornom obliku i više nego dovoljna”, istakao je.

Pojašnjava da je Vladin tekst prvog i drugog amandmana, izmijenjen i očišćen od spornih stavova, iskorišten za dio teksta u preambuli.

“Time se našla mjera kompromisa između inicijatora i sponzora Rezolucije i Vlade Crne Gore. Nadamo se da njima nijesu kao nama govorili da mrzimo i želimo da srpski narod proglasimo genocidnim”, naglasio je.

Za Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i njene nesrećne amandmane koji to više nijesu, podvlači, ovo ostaje velika sramota. Prema njegovim riječima, preambula tj nekadašnji amandmani, nisu dali nikakvu dodatnu vrijednost Rezoluciji niti su doprinijeli preciziranju krivice.

“Takođe, ova izmjena neće donijeti ni jedan glas više podrške Rezoluciji. Ipak, poslužili su jednoj malobrojnoj skupini relativizatora u Crnoj Gori da to domaćoj javnosti predstave kao potvrdu njihovih ličnih kapaciteta i doprinos pomirenju u regionu”, ocijenio je Đuričković.

Ističe da je saglasan sa konstatacijom da je ovakvo ponašanje u odnosu na Rezoluciju potvrda njihovih ličnih kapaciteta.

“Amandmani su proizveli ništa. Pak kad pričamo o pomirenju, to najbolje potvrđuje pismo Misije Srbije u UN koja traži da se Rezolucija odbaci”, navodi Đuričković.

Upitan da li sve intenzivniji pritisci koalicionih partnera i zvaničnog Beograda, kojima smo svjedočili i kroz poruke saopštene tokom boravka predsjednika Srbije u Kotoru mogu uticati na promjenu Spajićevog stava po pitanju podrške Rezoluciji, sagovornik Patrije odgovara da je saglasan da pritisak iz Beograda postoji.

“Nažalost na taj pritisak ja i Vlada Crne Gore gledamo drugačije. Za mene je to neprimjerena retorika, gotovo neprijateljska. Za Vladu i Milojka Spajića je to pozitivni pritisak. Rekao bih motivacioni pritisak da moraju učiniti više za Beograd i lokalne koalicione partnere”, naglasio je.

Baš kao i sve druge krucijalne vrijednosne teme, ističe, tako i tema Srebrenice, za Vladu i Spajića predstavljaju ništa više nego monetu za trgovinu.

“Kada je riječ o glasanju u UN o Rezoluciji, gotovo sam siguran da u parlamentarnoj većini ne postoji podrška za pozitivan glas. Ako pogledamo izjave lidera političkih subjekata koji su konstituenti Vlade, vidjećemo da gotovo većina negira da se u Srebrenici desio genocid a kamoli da glasaju za Rezoluciju”, kategoričan je naš sagovornik.

Tvrdi da ni druga polovina većine nije ništa bolja.

“Imate Demokrate koje tradicionalno ćute, par albanskih partija koje takođe ćute. Tu ostaje Pokret Evropa Sad, koji stav mijenja iz dana u dan i na sve načine pokušava zamutiti vodu kako ne bi jasno i glasno rekli stav. Uprkos tvrdnjama premijera Spajića da će Crna Gora podržati Rezoluciju, ako je suditi po iskustvu sa Spajićem i PES-om, do dana glasanja nećemo sa sigurnošću znati koji je stav zvanične Crne Gore”, ocijenio je Đuričković.

Smatra da je za BiH javnost važno da znaju da, Vlada Crne Gore odnosno premijer nemaju državnički već trgovački mentalitet.

“Ne stoje iza zvanične politike, principa i svaka tema i odnos su moneta za trgovinu kada to bude potreba njihovog opstanka na vlasti”, pojasnio je.

Odgovarajući na pitanje da li amandmani i sve češće protestne note ukazuju na promjenu vanjske politike, ali i vrijednosni zaokret, sagovornik Patrije ocjenjuje da Crna Gora jeste promijenila svoju vanjsku politiku.

“Ona teži da bude usaglašena sa vanjskom politikom Beograda više li nego Brisela. Protestne note, način i priroda besrazmjernog broja posjeta zvaničnika Beogradu i entitetu Rs, potvrđuju da se Crna Gora odlučila da napravi zaokret u vanjskoj politici. Broj otvorenih pitanja i pogoršanje odnosa sa Kosovom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom će i dalje rasti”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, nakon dva dana odbijanja crnogorske strane da se vrše bilo kakve izmjene
na amandmanima a kamoli da završe kao tekst preambule, odluka da se odustane od amandmana stigla je svega par sati nakon što je parlamentarna većina postigla dogovor oko Rezolucije o Jasenovcu.

“Time se postigao politički dogovor sa radikalnim srpskim partijama u vlasti ali i otvorio prostor za
manipulaciju kako Jasenovcem tako i Srebrenicom”, zaključuje Đuričković.

#GeneralnaSkupštinaUN #MilojkoSpajić #MilošĐuričković #MinistarstvoVanjskih #MisijaSrbije #NevenaKovačević #PatrijaPodgorice #RTCG #SocijaldemokrateCrneGore #ZlatkoLagumdžia #izdvojeno #Region