Članak

ZVANIČNIK TVRDI

Izraelu neprihvatljiv prijedlog o prekidu vatre u Gazi

Izraelski zvaničnik kaže da u Gazi nije dogovoren prekid vatre, nakon što je Hamas ranije danas saopštio da je prihvatio prijedlog egipatskih i katarskih posrednika u sukobu između Izraela i Gaze.

(Patria) - Izraelski zvaničnik kaže da u Gazi nije dogovoren prekid vatre, nakon što je Hamas ranije danas saopštio da je prihvatio prijedlog egipatskih i katarskih posrednika u sukobu između Izraela i Gaze.

Prema njegovim riječima, prijedlog koji je Hamas prihvatio je "omekšana" verzija egipatskog prijedloga koji uključuje "dalekosežne" zaključke koje Izrael ne može prihvatiti, prenosi RSE.

- Čini se da je ovo prevara s ciljem da Izrael izgleda kao strana koja odbija dogovor - naveo je izraelski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Hamas je nešto ranije danas saopštio da je njegov šef Ismail Haniyeh obavijestio katarske i egipatske posrednike da je grupa prihvatila njihov prijedlog o prekidu vatre. U saopštenju nisu navedeni detalji sporazuma.

Hamasova objava sporazuma došla je nekoliko sati nakon što je Izrael naredio evakuaciju dijelova Rafaha, grada na južnom rubu Gaze, koji je služio kao posljednje utočište za oko polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

#Gaza #Hamas #Izrael #PojasGaze #prekidvatre #primirje #Svijet