Članak

BLISKI ISTOK

Hamas pristao na prekid vatre u Gazi

Hamas je obavijestio katarske i egipatske posrednike da prihvata njihov prijedlog sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, potvrdio je šef politbiroa Hamasa Ismail Haniyeh-

(Patria) - Hamas je obavijestio katarske i egipatske posrednike da prihvata njihov prijedlog sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, potvrdio je šef politbiroa Hamasa Ismail Haniyeh, prenose RIA Novosti.

- Brat mudžahid Ismail Haniyeh, šef političkog biroa pokreta Hamas, imao je telefonski razgovor s katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdul Rahmanom Al Tanijem i egipatskim ministrom obavještajnih službi Abasom Kamelom.

Obavijestio ih da pokret Hamas odobrava njihov prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre - rekao je za Al Jazeeru izvor iz ovog pokreta.

Detalji o tome šta taj sporazum podrazumijeva, međutim, za sada ostaju nepoznati.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao predsjedniku SAD Joeu Bidenu da će osigurati da prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se također navodi da je Biden u razgovoru s Netanyahuom ponovio "jasan stav o Rafahu", prenosi Reuters.

Biden je rekao kako vjeruje da je postizanje prekida vatre s Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, prenio je AP, pozivajući se na neimenovanog portparola Bijele kuće.

Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su s Hamasom posljednjih dana o trofaznom prijedlogu, koji je dobio zeleno svjetlo od Izraela.

Prijedlog nije objavljen, ali prema pisanju The Times of Israela, navodno predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca - žene, djeca, starci i bolesni - biti oslobođena tokom 40-dnevnog primirja, u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Prema objavljenom tekstu ponude, indirektni pregovori između Izraela i Hamasa započeli bi iznova 16. dana primirja, kako bi se uspostavio aranžman za vraćanje održivog mira u Gazi tokom druge i treće faze sporazuma.

U drugoj fazi, svi preostali živi zatvorenici bili bi pušteni tokom narednog 42-dnevnog primirja, u zamjenu za još stotine zatvorenika osiguranja, a IDF bi se povukao iz Gaze.

Treća i posljednja faza sporazuma će ponovo trajati 42 dana i Hamas bi, kako se navodi, morao da preda tijela onih koji su ubijeni 7. oktobra ili su umrli u zatočeništvu, u zamjenu za tijela palestinskih zatvorenika koji su umrli u izraelskom pritvoru.

Obnova pojasa Gaze počela bi tokom prve faze sporazuma, počevši od obnove puteva, električne, vodovodne, sanitarne i komunikacione infrastrukture.

Pripreme za petogodišnji plan rekonstrukcije kuća i civilne infrastrukture u Gazi bit će završene tokom druge faze sporazuma, a izgradnja bi počela u trećoj.

#Egipat #Gaza #Hamas #Izrael #Katar #PojasGaze #primirje #Svijet