Članak

SAD

Policija New Yorka upala na Univerzitet Columbia usred propalestinskih protesta

(Patria) - Policijski službenici New Yorka ušli su u utorak navečer na kampus Columbia univerziteta u pokušaju da rastjeraju propalestinske demonstrante koji su zauzeli zgradu kampusa nakon skoro dvosedmičnog sukoba sa administratorima škole Ivy League, javio je Reuters.

Snimci prikazuju policiju kako ulazi u elitni kampus u gornjem dijelu Manhattana, koji je bio žarište studentskih protesta koji su se proširili na desetine škola širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi. „Raščišćavamo“, vikala je policija jedinice za nerede dok su išli ka zabarikadiranom ulazu u zgradu, a desetine policajaca marširalo do protestnog kampa.
„Sramota! sramota!“ govorili su stuendti koji su još uvijek bili u kampusu ispred zgrade.

Zvaničnici Univerziteta Columbia ranije u utorak zaprijetili su akademskim izbacivanjem studenata koji su zauzeli Hamilton Hall. Okupacija je počela preko noći kada su demonstranti razbili prozore, upali unutra i razvili transparent s natpisom „Hind's Hall“, simbolično preimenujući zgradu za šestogodišnje palestinsko dijete koje je u Gazi ubila izraelska vojska.

Ispred osmospratnice, mjesta raznih studentskih zanimanja u kampusu iz 1960-ih, demonstranti su blokirali ulaz stolovima i vlastitim rukama te uzvikivali propalestinske slogane.

Na večernjem brifingu održanom nekoliko sati prije nego što je policija ušla u Columbiju, gradonačelnik Eric Adams i zvaničnici gradske policije rekli su da su preuzimanje Hamilton Halla potaknuli „vanjski agitatori“ koji nemaju nikakve veze s Columbiom i poznati su policiji po provociranju bezakonja. Policija je saopštila da je svoje zaključke djelimično bazirala na taktici eskalacije u okupaciji, uključujući vandalizam, korištenje barikada za blokiranje ulaza i uništavanje sigurnosnih kamera.

Adams je sugerisao da neki od studenata demonstranata nisu bili u potpunosti svjesni „vanjskih aktera“ u njihovoj sredini. „Ne možemo i nećemo dozvoliti da se ono što bi trebalo da bude mirno okupljanje pretvori u nasilni spektakl koji nema svrhe. Ne možemo čekati da ova situacija postane još ozbiljnija. Ovo se mora završiti sada“, rekao je gradonačelnik.

Jedan od studentskih vođa protesta, Mahmoud Khalil, palestinski student škole za međunarodne i javne poslove sa studentskom vizom, osporio je tvrdnje da su okupaciju inicirali autsajderi. „Oni su studenti“, rekao je Reutersu.

Dan ranije, univerzitet je saopštio da je počeo da suspenduje studente koji su se oglušili o rok za napuštanje protestnog kampa, pošto su školski zvaničnici izjavili da su višednevni razgovori sa vođama protesta usmjereni na demontažu šatora dospjeli u ćorsokak.

„Poremećaji u kampusu stvorili su prijeteće okruženje za mnoge naše jevrejske studente i profesore i bučnu smetnju koja ometa nastavu, učenje i pripremu za završne ispite“, navodi se u saopštenju univerziteta u utorak.

Zvaničnici policije u New Yorku naglasili su prije upada u utorak navečer da će se policajci suzdržati od ulaska u kampus osim ako administratori Columbije ih ne pozovu, kao što su učinili 18. aprila, kada su policajci uklonili raniji kamp.

#Columbia #EricAdams #Gaza #HamiltonHall #IvyLeague #MahmoudKhalil #Manhattan #NewYork #Reuters #SAD #Svijet