Članak

RASPRAVA O BiH

Đurić pred Vijećem sigurnosti UN: Konaković razotkrio cilj rezolucije o Srebrenici, njegov režim hoće da tuži Srbiju!

(Patria) - Predstavnik Srbije u UN Marko Đurić je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN rekao da sve žrtve sukoba u BiH bez obzira na nacionalnost i vjeru zaslužuju jednaku pravdu, tretman, sjećanje i poštovanje međunarodne zajednice.

"Moja država nastoji sačuvati Dejtonski mirovni sporazum, mir na Balkanu, ali i sjećanje na sve žrtve. Moja država uporno daje podršku teritorijalnom integritetu, kao i integritetu i nadležnostima entitetu Rs i FBiH. Kada govorimo o gorčini koja se osjeća u ovoj sali, moram da se poklonim svim žrtvama rata u BiH", istakao je Đurić.

Đurić je od autora nacrta rezolucije o Srebrenici da ponovo razmisle o njihovoj inicijativi koja izaziva podijele.

- Činjenica je da je nacrt rezolucije iznesen bez konsenzusa unutar BiH. Kao što je to reklaŽeljka Cvijanović, nacrt predstavlja kršenje ustavnog poretka, zbog čega je umjesto do pomirenja doveo do vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN i to bi trebalo biti dovoljno da se povuče predloženi tekst - rekao je Đurić.

Kazao je da su prije krvavog raspada rata iskopavane rane iz Drugog svjetskog rata.

"Srbija osuđuje masakar u Srebrenici, strašan i ono što po svojoj veličini i surovosti se ističe u njemu. Moramo imati na umu da je jednaka pravda za sve žrtve u BiH je put pomirenju i miru. Upravo suprotno svemu što nam je rečeno, što su rekli neki od kosponzora, stvarni razlog za prijedlog rezolucije otkrio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je prije nekoliko dana javno rekao: 'Takva Srbija ne zaslužuje ništa drugo nego da bude omržena i ne zaslužuje saradnju'. On je nastavio sa tvrdnjom na napadan način da njegov režim namjerava otvoriti sudski postupak protiv moje države i nema pomirenja niti dobrosusjedskih odnosa u planu", naveo je Đurić.

Dodao je da se moraju izbjeći zamke prethodnih generacija i da se predloži nova rezolucija koja će imati konsenzus u BiH i regionu.

Đurić je tražio da se oluči odmah o povlačenju rezolucije o Srebrenicij.

#Balkan #DejtonskiSporazum #MarkoĐurić #PomirenjeMir #Srebrenica #SudskiPostupak #UstavniPoredak #VanrednaSjednica #VijećeSigurnostiUN #ŽrtveRata #Region