Članak

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a

Pomoćnik generalnog sekretara: U BiH se dešavaju i pozitivne ali i zabrinjavajuće stvari

U Vijeću sigurnosti UN-a u toku je hitna sjednica na kojoj se, na zahtjev Rusije, raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - U Vijeću sigurnosti UN-a u toku je hitna sjednica na kojoj se, na zahtjev Rusije, raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prvi se prisutnima obratio pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča, koji je poručio da je UN-ov Odjel za politička i mirovna pitanja također pozvan da izvijesti Vijeće sigurnosti o dešavanjima u BiH.

- Od tada smo zapazili kako pozitivne, tako i zabrinjavajuće stvari - rekao je Jenča.

Osvrnuo se i na odluku Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore sa BiH, istakavši kako u političkom rukovodstvu postoji konsenzus da su evropske integracije najbolji put za stabilnu i prosperitetnu zemlju.

- Istovremeno, posljednjih mjeseci bili smo svjedoci radnji i izjava koje su u suprotnosti s gore navedenim pozitivnim pomacima - ističe Jenča.

Govorio je i o zapažanjima specijalnih savjetnika generalnog sekretara za prevenciju genocida, koji su boravili u službenim posjetama BiH i regionu proteklih godina.

Primijetili su, navodi Jenča, prijetnje secesionizmom, govor mržnje, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca koje su osudili domaći i međunarodni sudovi.

U svom govoru podsjetio je i na činjenicu da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde utvrdili da su u Srebrenici i njenoj okolini u julu 1995. počinjena djela genocida nad muslimanima BiH.

#GeneralnaSkupštinaUN #NewYork #politika #Rasprava #BiH