Članak

DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken pozvao Hamas da prihvati prijedlog primirja bez odlaganja

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je jučer palestinski pokret Hamas da prihvati "bez daljeg odlaganja" predloženo primirje sa Izraelom, koje se dijelom odnosi i na oslobađanje talaca u Pojasu Gaze.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je jučer palestinski pokret Hamas da "bez daljeg odlaganja" prihvati predloženo primirje s Izraelom, koje se dijelom odnosi i na oslobađanje talaca u Pojasu Gaze.

Hamas je ranije saopštio da proučava taj prijedlog.

- Nema više odlaganja, nema više izgovora. Sada je vreme za akciju - rekao je Blinken novinarima u Jordanu, neposredno prije nego je otišao u Izrael u okviru svoje sedme regionalne turneje od početka rata.

Blinken smatra da bi dogovor trebalo da bude postignut uskoro.

Upitan o namjeri izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafah, odgovorio je da je prioritet Washingtona postizanje sporazuma o primirju.

- To je najbolji, najefikasniji način da se ublaži patnja i stvori okruženje u kojem se možemo nadati da ćemo krenuti ka nečemu što je zaista održivo i donosi trajni mir ljudima kojima je to očajnički potrebno - dodao je Blinken.

#AmeričkiDržavniSekretar #AntonyBlinken #BenjaminNetanyahu #Hamas #Izrael #Jordan #MiritrajniMir #PojasGaze #Rafah #Washington #Svijet