Članak

OPŠIRAN DNEVNI RED

Skupština KS odlučuje o više zakonskih rješenja, vraćaju se pozicije savjetnika u Vladi KS, općinama, gradonačelniku

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) naći će se prijedlozi odluka o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja KS.

(Patria) - Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) naći će se prijedlozi odluka o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja KS.

Zastupnici bi trebali donijeti odluku o verifikaciji Odluke o proglašenju počasnog građanina KS Rezeqa N.M. Namoore, ambasadora Države Palestine u BiH.

Odluka se donosi i na dodjelu Plakete KS: Samiri Hurem, Josipu Pejakoviću, Zlatanu Fazliću Fazli, Mirsadu Terziću, Ismailu Barlovu, Udruženju boraca-maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95 KS, muzičkoj grupi Mostar Sevdah Reunion, Udruženju "Think Pink - Zajedno smo jedno", Institutu za historiju u Sarajevu, Lovačkom udruženju "Sarajevo" Sarajevo.

Također bi trebala biti donesena odluka o dodjeli Plakete posthumno akademicima Muhamedu Filipoviću, Ibrahimu Pašiću, akademiku Hadžemu Hajdareviću i Segmedini Srna-Bajramović, ali i akademiku Dževadu Jahiću koji je preminuo u ponedjeljak 22. aprila.

Pred zastupnicima je i Prijedlog Programa obilježavanja Dana KS od 2. do 9. maja, te Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana KS za period od 20 godina.

Zastupnici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač BiH.

Također će biti razmatran Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u KS, Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS i Nacrt Zakona o elektronskom upravljanju u KS. Izmjenama zakona o državnoj službi vraća se mogućnost da članovi Vlade KS, općinski načelnici i gradonačelnik Sarajevada angažuju savjetnike što je ukinuto 2017. godine. Propisano je da to mogu biti najviše po dva savjetnika.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o usvajanju Plana preseljenja radi realizacije Projekta "Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica", kao i Prijedlog odluke o davanju naziva novom mostu na području općine Stari Grad Sarajevo.

Pred zastupnicima su i prijedlozi Odluka o davanju saglasnosti na Programe rada javnih ustanova iz oblasti kulture za 2024., te Izvještaj o radu policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS za vremenski period 1. juli - 30. septembar 2023. godine.

#državnaslužba #priznanja #savjetnici #SkupštinaKS #zakoni #bih