Članak

OBJAVE

State department: Escobar nije smijenjen, ide na novu funkciju

(Patria) - State department je demantovao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar razriješen dužnosti, navodeći da će Escobar u narednim nedjeljama, u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol State departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vijest koju je objavio portal Frontlajner da je Escobar razriješen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala lažni i da Escobar nije razriješen sa funkcije.

„Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Escobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim nedjeljama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja Yapadnog Balkana“, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Dodaju da je neodgovorno objavljivati takve neistine i neosnovane glasine, kao i da dezinformacije predstavljaju izuzetnu prijetnju za demokratska društva, truju društveni diskurs, pogoršavaju podjele i predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD i njihovih saveznika i partnera.

„Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog uz podršku EU kao put za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije. U potpunosti smo usklađeni sa našim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu“, poručuju iz State departmenta.

#Evroazija #Evropa #Frontlajner #GabrijelEscobar #Kosovo #Srbija #StateDepartment #StejtDepartment #Tanjuga #ZapadniBalkan #BiH