Članak

KOALICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA

Prazan parlamentarni kalendar: Nema sjednica domova, nema komisija, nema budžeta

(Patria) - Parlamentarni kalendar za mjesec maj je prazan, a osim što nema zakazanih sjednica Predstavničkog doma PS BiH i Doma naroda PS BiH, nema ni komisija. S obzirom da je bio Međunarodni dan rada, te pravoslavni Vaskrs, a u Rs je neradni i 9. maj sigurno je da sjednica neće biti prije druge polovine ovog mjeseca, ako uopće i bude razloga za održavanje. Posljednja sjednica Doma naroda PS BiH održana je 18. marta, a Predstavničkog doma 18. aprila i to samo o aktuelnoj političkoj situaciji.

Sutra bi trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na čijem dnevnom redu su Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Zakonu o sudu BiH to je jedan od tzv. “evropskih zakona”, ali konačnog dogovora o sjedištu apelacionog odjeljenja i dalje nema među koalicionim partnerima. Osim sjedišta sporno je i oduzimanje nadležnosti Sudu BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je da neće podržati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a pogotovo jer je riječ o prijedlogu HDZ BiH.

Još uvijek nema ni državnog budžeta, pa je na snazi već drugi kvartal privremeno finansiranje institucija.

Odnosi među koalicionim partnerima su se usložnili, a nema ni zakazanih sastanaka o otvorenim pitanjima.

Da situacija nije dobra pokazuje i kašnjenje sa usvajanjem Liste reformi u BiH za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan. Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovini da od Evropske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istovremeno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

#Parlament #sjednice #BiH