Članak

OBRAĆANJE NAKON ROČIŠTA

Dodik: Nemamo načina kako narodu u Rs objasniti zašto smo i dalje u zajednici s Bošnjacima

Bosna i Hercegovina je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci, koji nametnu sudije, tužioce, od kojih očekuju da vode postupak po njihovoj mjeri.

Foto: Milorad Dodik/X

(Patria) - Bosna i Hercegovina je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci, koji nametnu sudije, tužioce, od kojih očekuju da vode postupak po njihovoj mjeri.

Izjavio je to danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu predsjednik Rs Milorad Dodik, nakon ročišta koje je njemu i v.d. direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukiću održano u Sudu BiH.

- Mi u Rs smatramo da je sve preduzeto u prethodnom periodu štetno za BiH - poručio je Dodik, te ustvrdio da se "ništa neće desiti i da je presuda nemoguća".

Dodaje da je Republika srpska uvijek spremna za razgovor.

- Ipak, Rezolucija o Srebrenici koju su pokrenuli je bila posljednja kap koja je prelila čašu i dovela do toga da mi nemamo načina kako narodu u Rs objasniti zašto smo i dalje u zajednici sa Bošnjacima - rekao je Dodik.

Dodikov advokat Goran Bubić smatra da je riječ o simuliranom suđenju u pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života, i to na neustavan način.

- Dva svjedoka koji su danas svjedočili u predmetu protiv Dodika i Lukića, iako su svjedoci Tužilaštva, u jednom trenutku svjedočili su protiv optužnice - tvrdi Bubić.

Navodi da Dodik može biti smijenjen na način na koji je izabran, te da "nema uslova da se pravosudna vlast miješa na načine na koji to pokušava".

- Ako budu uvažavane činjenice i pravo u ovom postupku, može da slijedi oslobađajuća presuda - ističe Bubić.

Prema njegovim riječima, nastavak suđenja slijedi 29. aprila, kada Tužilaštvo planira izvoditi neke pismene dokaze, među kojim su dopisi visokog predstavnika Christiana Schmidta, pa tako postoji jedan kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

- On zaboravlja da je visoki predstavnik 2006. poništio odluku Ustavnog suda BiH koja je dala zaštitu građanima BiH koji su bili smijenjeni odlukom visokog predstavnika. Čemu Schmidt piše da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, a tako se ponašaju prema Ustavnom sudu - dodaje Bubić.

Miloš Lukić, v.d. direktora Službenog glasnika Rs rekao je nakon ročišta kako je jasno da je sve što radi Tužilaštvo besmisleno.

- Vidimo svu tragikomediju ovog nastupa. Na kraju, svima će biti jasno da je proces vođen zbog ljudi koji predstavljaju srpski narod - tvrdi Lukić.

#advokat #ChristianSchmidt #GoranBubić #MiloradDodik #MilošLukić #SudBosneHercegovine #VisokiPredstavnik #BiH