Članak

NAUK ZA BUDUĆNOST

SA KONAKOVIĆEVOG SKUPA U VLADU SRBIJE: Je li Zukorlić junior Vučićev adut za podzemni atak na Bosnu!?

Pričao je tada Zukorlić junior kako se Bošnjaci regije moraju okupiti, a poslušalo ga svega nekoliko predstavnika iz regije, te NiP i NES iz Bosne i Hercegovine. Kakvi organizatori, takav i skup, reklo bi se.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Na 'svebošnjačkom saboru' u pokušaju u organizaciji Elmedina Konakovića, Usame Zukorlić lider stranke Pravde i pomirenja bio je prvi do organizatora, takoreći njegova desna ruka u promociji potrebe dolaska, ali i po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Pričao je tada Zukorlić junior kako se Bošnjaci regije moraju okupiti, a poslušalo ga svega nekoliko predstavnika iz regije, te NiP i NES iz Bosne i Hercegovine. Kakvi organizatori, takav i skup, reklo bi se.

No, i prije nego je neuspješni skup održan vodila se polemika o tome kakva je uloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u cijeloj priči s obzirom da se čak i nudio da snosi troškove organizacije. U to vrijeme bio je zakazan i vaskršnji svesrpski sabor (otkazan zbog rezolucije o Srebrenici) pa su mnogi smatrali da je pokušaj Konakovića i Zukorlića bio zapravo način da se da snažan legitimitet u ime Bošnjaka tom okupljanju.

Današnja vijest o sastavu buduće srbijanske vlade uveliko daje za pravo onima koji su u korelacijsku ravan dovodili skup u Sarajevu sa skupom koji su dogovorili Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije.

Jer, u vremenu kada srbijanska politika, diplomatija i njihovi lobisti iz petnih žila izvlače snagu da sruše rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, najtežem zločinu nad Bošnjacima u posljednjih 100 godina, Zukorlić postaje dio njihove politike. S ove distance, iako sam taj skup i smatrao liderokratskom potrebom Konakovića, može se reći da je uspio ako uzmemo u obzir da ga je Vučić odobrio, a Zukorlić kao jedna od ključnih figura ušao u vlast s Vučićem.

Učesnici propalog skupa na Ilidži kazali su da ništa nisu dogovarali, ali s obzirom da su nekoliko sati proveli iza zamandaljenih vrata “razgovarajući o interesima Bošnjaka na Balkanu”, onda se s pravom možemo zapitati je li jedan od tih “interesa” da Zukorlić bude dio vlasti s Vučićevim SNS-om i to onaj dio bez portfelja ili ti značaja. Bilo bi dobro da nam svi učesnici sastanka, naročito NiP i NES, kao bh. političke stranke gdje jedna ima i šefa diplomatije objasne u čemu je interes Bošnjaka da Zukorlić bude svojevrsni politički priljepak vlasti Srbije.

Posebno bi nam to obrazloženje bilo potrebno u vremenu kada je Srbija uz Rusiju apsolutni logističar sve otvorenije Dodikove secesije u provođenju i kada se rezolucija u Srebrenici iz Beograda napada kako bi bili ostvareni dodatni interesi u Bosni i Hercegovini.

Ono što bi posebno morali da nam pojasne učesnici Konakovićevog skupa na Ilidži je pitanje kako će se ponašati Zukorlić u slučaju da Dodik zvanično proglasi otcjepljenje, a Vučić ga politički, vojno i diplomatski podrži u apsolutnoj moći. Je li Konakovićeva potreba da sazove sastanak s politikantima izraslim u koketiranju s velikosrpskom politikom zapravo plod potrebe da se suzbiju i neutrališu tada samo medijski natpisi danas prilično vidljive konekcije s licima i organizacijama s druge strane zakona i sve to na međunarodnom nivou.

U takvom prostoru politika Usame Zukorlića koji je najbliži politički partner Konakovića ukoliko zanemarimo SDP i NS kao dio projekta, u mnogo čemu je sporna po interese Bosne i Hercegovine. Jer, Zukorlić položajem kod Vučića neutrališe svaku mogućnost da on bude dio bilo kakve svebošnjačke reprezentacije. Istina nije jedini takav s onu stranu Drine, ali jedini se odazvao Konakoviću i igrao predstavu brige za Bošnjake.

Zanimljivo bi bilo čuti i reakciju Bošnjaka s Kosova, naročito onih pozvanih naknadno, 24 sata prije skupa, o tome da će učesnik pomenutog zbivanja svebošnjačke politike u pokušaju uskoro sjediti kao politički portir u vladi koja je nekoć oko kosovskih granica gomilala vijesti.

Zapravo i ja bih volio čuti šta o Kosovu misli Zukorlić, jer kao član vlade, bez obzira u kojoj formi morat će poštivati Ustav Srbije, a tamo piše “... Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima”.

Ako se sjetimo da je u toku rasprava kako će šef diplomatije BiH Elmedin Konaković glasati 16. maja o članstvu Kosova u Vijeću Evrope onda je jasno da bi sve osim glasanja u korist Srbije (protiv ili suzdržan) vjerovatno narušilo prijateljske odnose sa Zukorlićem, jer on po funkciji mora braniti Ustav Srbije i tvrdnju da je Kosovo pokrajina te države.

Doći na Baščaršiju, uslikati se s golubovima, prolaznicima i prošetati, pa onda ručati u Hillsu je primamljivo turistički, ali okaljati se velikosrpskim političkim interesima je teško uklonjiv trag.

Za učesnike Konakovićevog skupa skoro sigurno je kasno za popravku štete, za sve ostale ozbiljna lekcija i nauk za budućnost.

#AleksandarVučić #BiH #BosnaiHercegovina #Bošnjaci #ElmedinaKonaković #genocid #izdvojeno #MiloradDodik #Porfirije #RasimBelko #Srebrenica #UsameZukorlić

Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, [email protected] ili njegov, Whatsapp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok..