Članak

UN

Glasanje o Rezoluciji o Srebrenici sredinom maja

(Patria) - O rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) glasat će sredinom maja. O ovoj temi raspravljat će se danas na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je sazvala Rusija.

Diplomatski izvori u Njujorku potvrdili su da ne sumnjaju u prihvatanje rezolucije. Pitanje je samo koliko će zemalja biti suzdržano.

Očekuje se da će desetak zemalja glasati protiv rezolucije u 193-članoj Generalnoj skupštini UN-a, no postoji mogućnost da će nekoliko desetaka zemalja biti suzdržano od glasanja.

O rezoluciji se trebalo glasati već ove sedmice, no navodno ima komplikacija s dnevnim redom, što Srbija predstavlja kao uspjeh svog lobiranja.

Srbija je uz pomoć Rusije u sjedištu UN-a počela žestoko lobirati protiv rezolucije, koju opisuje kao "napad na cijeli srpski narod", dok neki političari iz bh. entiteta Republika Srpska čak prijete "odcjepljenjem i razgraničenjem", iako tekst rezolucije ne spominje Srbiju niti cijeli srpski narod.

Između ostalog, u nacrtu rezolucije osuđuje se negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Predložile su ga zemlje koje s tim imaju teško povijesno iskustvo - Njemačka i Ruanda, uz sudjelovanje drugih zemalja.

U Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, postrojbe bosanskih Srba ubile su 1995. najmanje 8.000 Bošnjaka. Taj je zločin Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju definirao kao genocid, a tamo i pred sudovima u BiH osuđeno je više od 50 osoba.

Masakr u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

O ovoj temi raspravljat će se danas na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je Rusija sazvala na inicijativu predstavnika Srba iz BiH. Redovna sjednica o Bosni i Hercegovini zakazana je za kraj ovog mjeseca, no članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović htjela je upozoriti Vijeće sigurnosti da se situacija u zemlji "pogoršava i zbog predložene rezolucije o Srebrenici".

Rusija, koja je prije nekoliko godina uložila veto na sličnu rezoluciju u Vijeću sigurnosti, lobirala je se da se Cvijanović pojavi putem videolinka.

U međuvremenu, u ponedjeljak je u sjedištu UN-a održana rasprava u vezi s rezolucijom o Srebrenici.

Majke Srebrenice oglasile su se na mreži X da se žrtve genocida ne smiju zaboraviti i upozorile svijet da se tako nešto ne ponovi.

Juče su na panelu o Srebrenici u UN-u govorili predstavnici udruženja porodica žrtava genocida.

#BosnaHercegovina #Genocid #Lobiranje #MajkeSrebrenice #Rezolucija #Rusija #Sjednica #Srbija #Srebrenica #UN #BiH