Članak

NI SVI RADNICI NISU ISTI

Od zarađenih 100 KM plaće radnika, državi ide 41,4 KM: Prvi maj slave državni službenici koji su se izborili za beneficije

(Patria) - U povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. maja, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine vodi kampanju “PRAVEDNA PLAĆA ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT!”.

Cilj kampanje je ukazati na loše uvjete rada i izuzetno niske neto plaće, naročito radnika u realnom sektoru i potrebu neodložne izmjene važećih propisa, kojim će se omogućiti smanjenje poreza i doprinosa u Federaciji BiH u korist povećanja neto plaće radnika i radnica te omogućiti njihovo dalje povećanje kroz kolektivne ugovore u sektorima.

Zahtjevi Sindikata predstavljeni u kampanji argumentovani su stručnim analizama i podacima, koji ukazuju na težak položaj radnika. Plaće radnika u sektorima još uvijek su ispod prosječne plaće u Federaciji BiH. Od zarađenih 100 KM plaće radnika, državi ide 41,4 KM.

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Radnici i radnice u Bosni i Hercegovini nažalost ni ove godine nemaju razloga za slavlje, jer već godinama svaki novi 1. maj dočekuju u lošijim i složenijim uvjetima rada i života, radeći za plaće ispod svakog dostojanstva.

Živimo u vremenu kada se svakim danom stečena radnička prava nastoje umanjiti, a radnik potpuno degradirati. Loša zakonska rješenja i pasivan odnos vlasti za posljedicu imaju masovna iseljavanja radnih građana. Od obećanja i briga za radnike i radnice ostaju samo politički programi svake prolazeće vlasti kao podsjetnik, da se o promjenama razmišljalo, ali ne na istima i radilo. Radnici žive u nadi i iščekivanju, da će svaka naredna godina donijeti neku promjenu na bolje što će im omogućiti život dostojan čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Ovaj Sindikat u proteklom periodu kontinuirano je radio na povećanju plaća radnika kroz kolektivne ugovore, ali je povećane plaće “pojela” inflacija. Plaće su nominalno povećane, ali se nije osjetio realan rast neto plaća.

Ukazujemo da radnici realnog sektora žive na margini. Iako svojim radom stvaraju nove vrijednosti i pune budžete, najmanje su plaćeni za svoj rad. Niske plaće, visoki troškovi života i pasivan odnos vlasti rezultiraju svakodnevnim iseljavanjem radnog stanovništva.

Kampanja za povećanje neto plaća i izmjene važećih poreskih zakona počela je sa 30.4.2024. godine i vodit će se do ostvarivanja zahtjeva.

Ovaj Sindikat kampanju provodi u saradnji sa Sindikatom građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine.

Umjesto čestitke za 1. maj, pozivamo sve radnike i radnice, da se pridruže našoj zajedičkoj kampanji za povećanje plaća – “PRAVEDNA PLAĆA ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT!”.

I dok su za sutra protestna okupljanja najavili Sindikat radnika trgovine BiH i Sindikat metalaca FBiH, iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika
Kantona Sarajevo stigla je čestitka predsjednika Elvisa Zornića. Za njih ima razloga za slavlje.

“Živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava. Suočavamo se s promjenama koje zahtijevaju brzu prilagodbu. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je rad temelj našeg društva i da on ostavlja neizbrisiv trag u životima svih nas.

Sindikati, poput našeg Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, igraju ključnu ulogu u očuvanju dostojanstva rada i borbi za prava radnika. Kroz pregovore i socijalni dijalog, uspjeli smo očuvati i unaprijediti mnogobrojne beneficije i zaštitu državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Ovo je rezultat predanosti i kontinuiranog zalaganja naših sindikata.

Poručujemo svima da nema napretka bez rada, a nema rada bez radnika. Stoga pozivamo sve radnike da se udruže, da postanu dio sindikata i da zajedničkim snagama gradimo bolje sutra. Samo zajednički glas radnika može osigurati pravedniju budućnost za sve nas, jer zajedno smo jači", istakao je Zornić.

#plaće #radnici #Sindikat #šumarstvo #BiH