Članak

POSEBNA SJEDNICA

NSRs u četvrtak o izbornom zakonu Rs i izvještaju o Srebrenici

Narodna skupština Rs (NSRs) raspravljat će o Prijedlogu izbornog zakona Rs na posebnoj sjednici zakazanoj za četvrtak, 18. aprila.

(Patria) - Narodna skupština Rs (NSRs) raspravljat će o Prijedlogu izbornog zakona Rs na posebnoj sjednici zakazanoj za četvrtak, 18. aprila, odlučeno je danas na sjednici Kolegijuma.

Nacrt izbornog zakona Rs, usvojen krajem marta, predviđa da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu Centralne izborne komisije (CIK) BiH u organizovanju lokalnih izbora u Rs, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike Rs, te entitetski parlament.

Entiteti u BiH nisu od završetka rata 1995. godine nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su rad na usvajanju ovog zakona ocijenili "direktnim napadom na državnu strukturu BiH", piše Radio Slobodna Evropa.

Iz CIK-a su, također, ranije saopštili da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas organizovao je CIK, a izbore prije toga Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Lokalni izbori u BiH, na kojima se biraju gradonačelnici, načelnici opština i lokalni parlamenti, nisu još zakazani, ali zakon predviđa da bi oni trebalo da budu održani 6. oktobra.

Vlasti Rs pokrenule su proceduru usvajanja ovog zakona nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlasti u Rs ne priznaju, nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, šest mjeseci prije lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Izmjene, pored ostalog, podrazumijevaju i profesionalizaciju biračkih odbora i biometrijsku identifikaciju birača, te druge izmjene kako bi se smanjila mogućnost izbornih manipulacija.

Na dnevnom redu sjednice NSRs naći će se i "izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine", koju je formirala Vlada Rs.

Ovaj izvještaj predstavljan je na sjednici NSRs u junu 2021., a u njemu je, između ostalog, navedeno da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom UN.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Na sjednici NSRs u četvrtak trebao bi se naći i Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Rs, te Prijedlog zakona o imunitetu Rs, koji su usvojeni u formi nacrta u decembru prošle godine.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa da će zvaničnici u Rs biti zaštićeni od nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Entitetski parlament je u junu izglasao zakon, po kojem se njegove odluke neće primjenjivati u Rs.

Inače, odluke visokog predstavnika u BiH su konačne i obavezujuće.

Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je prijedlog vladajućih stranaka predvođenih SNSD-om, predviđa da će za uspješnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak, kako to predviđa važeći zakon.

#BiH #izbornizakon #NSRs #politika #sjednica