Članak

POSJETA PRIŠTINI

Gradonačelnica Karić na Kosovu: Poklonila Cvijet Srebrenice predsjednici Osmani

(Patria) - Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Republike Kosovo, Nj.E. dr. Vjosa Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu „Žene, mir i sigurnost – WPS - Women, Peace, Security“.

Tokom susreta sa kosovskom predsjednicom istaknuto je da jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiramo ključne korake za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana.

Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosovo.

„Ovim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta“, istakla je Karić te predsjednici Osmani Sadriu poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova. Karić se susrela i sa gradonačelnikom Prištine, Përparim Ramom, čime su po prvi put i zvanično uspostavljene veze između prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

„Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove, otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu“, kazala je Karić.

Obraćajući se sudionicima Međunarodnog foruma „Žene, mir i sigurnost“, gradonačelnica Karić je poručila:

„Aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do još veće njihove zastupljenosti u sve sfere društvenog života. Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas!“

U pratnji gradonačelnice Karić bio je gradski vijećnik Samir Bejić.

#BiH #Kosovo #BenjaminaKarić #VjosaOsmani #CvijetSrebrenice