Članak

OPREZ

SAD poduzimaju novi korak da zaustave protok tehnologije za oružje u Rusiju

(Patria) - Sjedinjene Američke Države traže od američkih kompanija da zaustave isporuku robe za više od 600 stranih subjekata zbog straha da bi artikli mogli biti preusmjereni u Rusiju za korištenje u njenoj invaziji na Ukrajinu, rekao je američki zvaničnik, prenosi Reuters.

Ministarstvo trgovine je posljednjih sedmica poslalo pisma u najmanje dvadeset kompanija s upozorenjem, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva trgovine.

Otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine, SAD i više od trideset drugih zemalja uvele su niz sankcija koje imaju za cilj da smanje sposobnost Rusije da vodi rat prekidom pristupa zapadnoj tehnologiji. Ipak, američke komponente se i dalje nalaze u ruskom oružju ostavljenom na bojnom polju u Ukrajini.

„U posljednjih nekoliko sedmica, poslali smo pisma u više od dvadeset američkih kompanija, od kojih svaka sadrži spisak od više od 600 stranih subjekata“ rekao je pomoćnik sekretara Matthew Axelrod na godišnjoj konferenciji o kontroli izvoza u Washingtonu.

„U tim pismima, zatražili smo da američke kompanije dobrovoljno prestanu sa isporukom“ zbog rizika od slanja u Rusiju. Axelrod je rekao da su se visoki američki dužnosnici u odjelima za trgovinu, državu i trezore također obraćali direktno višim čelnicima u američkim kompanijama kako bi razgovarali o daljnjim koracima koje mogu poduzeti kako bi spriječili da njihovi proizvodi završe u Rusiji.

#kompanije #Rusija #SAD #svijet