Članak

USLOŽNILI SE ODNOSI

Politička kriza u BiH: Naredni sastanak koalicije Trojka će pokušati zakazati za sljedeću sedmicu

(Patria) - Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta izazvalo je komplikacije unutar aktuelne koalicije na nivou Vijeća ministara BiH. Dok su iz HDZ-a pozvali političke predstavnike da sami postignu dogovor, u bh. entitetu Rs u četvrtak su održali dvije sjednice Narodne skupštine Rs na kojoj su usvojili niz zaključaka o nametnutom Izbornom zakonu, ali i donošenju Izbornog zakona Rs čiji je nacrt već usvojen i ide u javnu raspravu 15 dana.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji sa NIP-om i Našom strankom čini vlast na nivou države, kazao je da je evidentno da smo ušli u jednu političku krizu.

"Evidentno je da će nam trebati jako puno vremena da se vratimo na puteve kojima smo išli do prije par dana. Iskreno se nadam, a i danas (jučer op.a.) je Trojka pokušala poslati poruku da nastavimo razgovarati, da iskoristimo ovaj period do stupanja na snagu drugog dijela Izbornog zakona kojeg je proglasio visoki predstavnik – da probamo mi doći do rješenja. Da li će to naići na razumijevanje ostalih partija, vidjet ćemo. Nakon uskršnjih praznika, pošto smo mi sljedeći domaćini, pokušat ćemo organizovati jedan takav sastanak“, kazao je Nikšić u četvrtak u Dnevniku D FTV-a.

Nikšić je ocijenio da politička klima u BiH nije ugodna.

„Imate svaki čas neko prepucavanje i ultimatume, koji ne mogu prolaziti na ozbiljnoj političkoj sceni. I ovo vrijeme iza nas je pokazalo, kad razgovarate onda i dođete do određenog kompromisa. Na ovaj način sigurno nismo spremni razgovarati, ali smo spremni tražiti moduse kako da izađemo iz krize“, poručio je on.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika u kojoj je Trojku nazvao političkim lažovima.

„Ne znam na šta je mislio. Nikad nismo krili da smo spremni na razgovor i kompromis, ali isto tako nismo krili da nećemo popustiti kada je u pitanju interes građana i BiH. Mi u ovom periodu nismo promijenili svoj stav i mišljenje. Ja bih radije da smo mi uspjeli da se dogovorimo i da smo mi donijeli izborni zakon. Ali trebamo biti svjesni da postoji visoki predstavnik i da on ima svoja ovlaštenja koja koristi kako procijeni“, objašnjava Nikšić.

Naredne sedmice pred Sudom BiH nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću za neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH, a da li će upravo tog dana biti održan sastanak koalicije bit će poznato već 3. aprila.

#Koalicija #kriza #MiloradDodik #trojka #BiH