Članak

DODIKOVO RAZGRANIČENJE

Cero: Imovinski raspašoj i razdržavljenje Bosne i Hercegovine!

U kontekst valja bitno uobziriti i one nama tako daleke nove mrske predsjedničke novembarske izbore u SAD-u.

Za NAP piše: Muharem Cero

„Dodik je podsjetio da je BiH po Ustavu sastavljena od Republike srpske i FBiH, strana Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i da je Republika srpska nastala prije BiH...samo hoćemo da u skladu sa Ustavom, vladamo onim što po tom ustavu pripada Republici srpskoj“.

Najavljeno razgraničenja bh. podržavanih aranžmana (Entiteta Rs i FBiH) obznanjeno agendom gore izrečenom podrazumijeva ništa drugo nego operacionalizaciju godinama najavljivane 'percepcije Dejtona' po modelu sastavljene države. Sve rečeno nije ništa drugo nego 'rašivanje šavova' (rastavljanja sastavljenog).

Cjelokupni huškački narativ u višegodišnjem trajanju je bila tek strateška priprema za najavljeno razgraničenje. Regionalni i širi globalni kontekst je bio priželjkivani ambijent za kretanje u projekat. Ovoga trenutka se po mišljenju kreatora projekta, a njih treba udaljiti od samog Dodika, istočno i još dalje istočno, kreće u susret nadolazećim lokalnim, ali i onim evropskim izborima i procesu formiranja vlasti netom iza toga.

U kontekst valja bitno uobziriti i one nama tako daleke nove prekomrske predsjedničke novembarske izbore u SAD-u.

To govori da će se izvođenje projekta razdruživanja dinamizirati te uobziriti i one neustavne poteze u izvođenju, a koji mogu ići u skali institucionalnih blokada, pa do projektovanih incidenata nižeg i srednjeg intenziteta.
Dio agende izvođenja da li slučajno ili iz neznanja lokalnih i međunarodnih političkih struktura u BiH već je ostvaren. Akcija je podrazumijevala vlasničko razvlašćivanje institucija BiH u odnosu na njenu državnu imovinu.

Prvo se dogodila navodna investicija od 450 miliona eura, a iz cijelog procesa je zanemaren i odstranjen titular vlasništva što je i bila poželjna pretpostavka agende razgraničenja. Po tom je krenuo imovinski raspašoj.

Redom u toku je okončanje izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju Aerodroma Trebinje u vlasništvu Srbije, hidroelektrane Buk Bijela i njoj pripadajuće dvije su već davno sklonjene sa stola ocjene ustavnosti i eutanaziranu Državnu komisiju za koncesije, sve je prolazilo nekažnjeno, gotovo dozvoljeno što se imalo iščitavati kao podrazumijevajuće u konceptu sastavljene države.

Biber po pilavu ove dinamizirane priče bi trebao biti tek preslik vareške priče, a prepoznaje se kao najava eksploatacije litijuma u majevičkom prostoru. Dvadeset pet hektara državnog zemljišta namijenjenog rudarenju litija više, naravno, ne treba tražiti saglasnost vlasnika.

Pretpostavljeno radi se o državnoj imovini Republike srpske! Nije isključeno da projekat razdruživanja podrazumijeva i da energetski suverenitet BiH u graničnom području BiH i Srbije valja u buduće čitati kao hidro-energetski suverenitet Srbije i bh. entiteta Rs.

Dodik objašnjava da je razgraničenje alternativa mirnom razilaženju što bi se moglo prepoznati svakako kao nasilni čin secesije, a prava istina u koliko agenda dobije tok kako je najavljeno i objašnjeno, a do sada ne osporeno i od domaćih i od stranih političkih faktora, te entitet Rs ostvari devetojanuarski suverenitet i teritorijalni integritet i razvlasti državu BiH na svom teritoriju to bi bio otvoren put referendumske disolucije Bosne i Hercegovine.

Više mandatsko pipanje mehkog trbuha prohodnosti zamišljenog je podrazumijevalo raspolućivanje bosansko-bošnjačkog političkog faktora (po modelu da Bogda se o sebi zabavili), propitivanje i osporavanje legaliteta i legitimiteta visokog predstavnika u BiH, kao i oslobađanje balasta Kosova Srbije i političkog trajanja Vučićevog 'srpskog sveta'.

Nije slučajno da se agenda ubrzava netom nakon povratka Milorada Dodika iz Rusije, uz nove najave odlaska Putinu. Ko zna šta nas to novo još čeka!

#AerodromTrebinje #BiH #BukBijela #Dejton #Dodik #izdvojeno #Litijum #MuharemCero #OpštiOkvirniSporazum #RepublikaSrpska #Srbija