Članak

HUMANITARNA KATASTROFA

U Gazi od gladi, žeđi i nedostatka lijekova umrlo 30 osoba

Broj Palestinaca koji su umrli zbog gladi, žeđi i nedostatka lijekova u Pojasu Gaze, gdje je Izrael spriječio ulazak pomoći i izazvao veliku humanitarnu katastrofu, porastao je na 30.

(Patria) - Broj Palestinaca koji su umrli zbog gladi, žeđi i nedostatka lijekova u Pojasu Gaze, gdje je Izrael spriječio ulazak pomoći i izazvao veliku humanitarnu katastrofu, porastao je na 30.

Još jedno dijete umrlo je od gladi, žeđi i nedostatka lijekova u bolnici "Kamal Advan" u Beit Lahini na sjeveru Pojasa Gaze, objavila je palestinska agencija WAFA, pozivajući se na zdravstvene izvore.

TIme je ukupan broj umrlih od gladi u Pojasu Gaze porastao na 30, među kojima su većina djeca.

Uz nastavak napada na civilna naselja, bolnice, škole i skloništa, u koja su se sklonili raseljeni Palestinci od 7. oktobra 2023. godine, izraelska vojska također je spriječila ulazak humanitarne pomoći i osudila 2,3 miliona stanovnika Pojas Gaze na gladovanje.

Međunarodni krugovi, posebno organizacije UN, pozivaju na proglašenje primirja u Gazi, gdje većina bolnica ne radi, nedostaje medicinskih potrepština, a vidljive su i bolesti izazvane glađu, žeđu i nedostatkom higijenskih sredstava.

#djeca #Gaza #glad #žeđ #Svijet