Članak

PIŠE ENVER IŠERIĆ

Bosna i Hercegovina - pola sekularna a pola kršćanska

Jedno od udruženja je ovaj događaj okarakterisalo kao prijetnju da se "cijele škole pretvore u džamije".

Piše: Enver Išerić, doktor pravnih nauka i član NES-a BiH

Nakon nedavnih informacija i objavljenih fotografija na kojima dva učenika islamske vjere u srebreničkoj osnovnoj školi obavljaju molitvu, svjedočili smo brojnim reakcijama institucija i udruženja iz entiteta Rs. Jedno od udruženja je ovaj događaj okarakterisalo kao prijetnju da se "cijele škole pretvore u džamije".

Bosna i Hercegovina jeste sekularna država. I tu nema ništa sporno. Drugačije ne može ni biti. I tu bi se moglo reći da Bosna i Hercegovina nije ni islamska, ni pravoslavna, ni katolička. Baš kao što je na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine, koje je održano u Mrkonjić Gradu, u Proglasu o jedinstvenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini rečeno, odnosno zapisano da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska, i muslimanska, ili drugačije rečeno - svih njenih građana.

A sekularna država je pojam koji označava državu u kojoj se primjenjuje načelo odvojenosti religije od države i po kojem religija ne smije biti dio državnih poslova, odnosno institucija i religija i religijska opredjeljenja ne smiju ili ne trebaju utjecati na donošenje političkih odluka. To ne znači da država ne mora poštovati i garantirati apsolutno pravo svakom pojedincu na slobodu vjeroispovjesti, kao i jednako pravo svim religijama.

Da li je to u Bosni tako? Nije tako. Sa sigurnošću možemo tvrditi da nije. O tome nam svjedoče činjenice da obrazovne ustanove/škole u entitetu Rs nose nazive po vjerskim ličnostima (Sveti Sava) i da škole imaju svoju krsnu slavu koju slave i obilježavaju. Da li MUP Republike srpske ima svoju krsnu slavu? Da li je krsna slava MUP-a Rs krsna slava Svetog arhangela Mihaila, koju obilježava i slavi. Da li to znači sekularnost i sekularizam.

Da li Bošnjaci i Hrvati u insticijama entiteta Rs trebaju da obilježavaju te svetkovine i da se obrazuju u školama sa takvim nazivima. Da li na takav način te institucije pretvarate u crkve? Da li je sekularizam držanje ikona u nekim službenim prostorijama kantona i općina sa hrvatskom većinom?

Nije to sekularizam. To je direktno miješanje crkava u poslove države, ali istovremeno i diskriminacija građana koji nisu pravoslavci i katolici. E to treba zabraniti i sankcionisati. A niti jednom građaninu bilo koje vjere (pravoslavne, katoličke ili islamske) ne treba i ne smije se zabranjivati obavljanje njihovih vjerskih dužnosti. Ne kažem da se to treba obavljati u javnim institucijama. Ali i kada bi se to osiguralo, to ne bi značilo narušavanje sekularnih principa. Sekularni principi su narušeni ikonama na zidu institucija, nazivima institucija po imenima svetaca i krsnim slavama državnih organa i institucija.

Ne može država biti sekularna (odvojena) samo od islama. Država, ako hoće da bude sekularna, mora biti na isti način i u istom stepenu odvojena od svih religija, ili neće biti sekularna.

#BosnaiHercegovina #EnverIšerić #Sekularizam #izdvojeno #BiH