Članak

PRAVOSUĐE I DRUGO

Cijela država uprla oči u Novalića i druge, a kriminalac Bajramović (NIP) sa poklonjene slobode upravlja procesima u USK

Halil Bajramović krajiška perjanica velečasnog političkog subjekta Narod i pravda osuđen je pred Kantonalnim sudom u Bihaću 08. novembra 2023. godine

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

I dok traje utrka medija nakačenih kroz različite podzemne cijevi na američke dolare “dobroćudnih misionara demokratije” da što prije otjeraju bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića u zatvor, niko pa ni ti mediji ne obraćaju pažnju da Bosnom i Hercegovinom hodaju slobodni kriminalci i uz to još moćnici iz sjene koji upravljaju političkim procesima.

Halil Bajramović, krajiška perjanica velečasnog političkog subjekta Narod i pravda, osuđen je pred Kantonalnim sudom u Bihaću 8. novembra 2023. godine, a Vrhovni sud Federacije potvrdio je presudu krajem decembra 2023. godine. Bajramović je proglašen krivim zbog obmane pri davanju kredita ili drugih pogodnosti, te je osuđen na kaznu zatvora od tri godine.

Zanimljivo je da Bajramović i pored presude izrečene krajem prošle godine još nije na izdržavanju kazne i da to bh. javnost ne dotiče toliko koliko boravak Novalića osuđenog krajem januara.

Sulejman Samardžić, bivši savjetnik u Vladi USK, obratio se Općinskom sudu u Bihaću zahtjevom za informaciju zašto je Bajramović i dalje na slobodi, uz opasku da Bajramović kao presuđeni kriminalac iz sjene djeluje kao “alfa i omega nove vlasti u USK koju čine SDA i Bajramovićev NiP, između ostalog”.

Iz Općinskog suda su Samardžiću odgovorili: "Nakon izvršene provjere kroz evidencije ovog suda utvrđeno je, da se osuđenik Halil Bajramović dana 2.2.2024. godine obratio ovom sudu sa molbom za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Rješenjem ovog suda broj: 17 0 K 133015 24 Iks od 7.2.2024. godine osuđeniku Halilu Bajramoviću odložen je početak izdržavanja kazne zatvora do dana utorak, 7.5.2024. godine, a iz razloga propisanih odredbama člana 27. stav 1. tačka 4. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u F BiH”.

Dakle, Halilu Bajramoviću se odlazak u zatvor može odgoditi i tri mjeseca, a kada odgodu zatraže Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak digne se i kuka i motika da ih što prije pošalju iza rešetaka. Jer, Bajramović je čovjek iz američkog projekta čije je djelovanje kompatibilno s medijskim projektima na onim dolarima s početka teksta.

A, da je malo slučajnosti a previše opasnih koincidencija u prostoru i narative koji kreiraju legalni plaćenici govori i slučaj da se o mandatu Bajramovića kao zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije ni raspravljalo dok nije počela rasprava o oduzimanju mandata Fadilu Novaliću. Podsjećamo, Bajramović je mjesec ranije pravosnažno osuđen. Bajramović je zbog toga kao osuđeni kriminalac mogao ili bio ruka prevage u Predstavničkom domu FBiH koji kontrolišu HDZ i Trojka.

Možemo li onda konstatovati, a to u obraćanju Sudu spominje i Samardžić, da je pravosuđe sada već javno i evidentno u sprezi ne samo s politikama, nego i s kriminalcima.

“Svjesni smo situacije da Halil Bajramović samoproglašeno djeluje kao ‘alfa i omega’ političke scene na USK, koordinirajući političkom trgovinom, zloupotrebom položaja i političkom korupcijom, te različitim ucjenama prebacuje zastupnike u Skupštini USK iz jednog političkog subjekta u drugi, što je slučaj sa Jasminom Hušićem, zastupnikom NS koji je prešao u NIP nakon što nije dobio saglasnost centrale za podršku novoj Vladi USK u koaliciju koju čine SDA, SDP, NiP i POMAK, kao i slučaj Šuhreta Fazlića koji je također bio zastupnik POMAK-a te prešao u NiP”, navodi Samardžić u obraćanju Općinskom sudu.

Samardžić konstatuje i da se u javnosti na prostoru USK pojavljuju informacije da je Halil Bajramović koristeći svoj politički utjecaj "odgodio" izdržavanje kazne na poziv Općinskog suda u Bihaću.

“I obzirom na to tražim od vas da mi dostavite informaciju da li je Halil Bajramović upućen na izdržavanje kazne i ako nije šta je razlog tome? Imajući saznanja kao bivši savjetnik u Vladi USK da je Dragana Bajrić, sekretar Skupštine USK ujedno supruga predsjednika Općinskog suda Aladina Bajrića, ne bi bilo dobro da se na takav način zloupotrebljavaju javne funkcije u svrhu očuvanja bilo kakve političke koalicije i sprječavanja izvršavanja presuda Suda”, kaže između ostalog Samardžić u obraćanju sudu.

U konačnici, Bajramović u vremenu dok je na slobodi, kao politički aktivan kadar stranke Elmedina Konakovića Narod i pravda, uveliko će odlučivati o životu općenito i kvaliteti života stanovnika USK, a da nije bilo slučaja Novalić odlučivao bi i o građanima Federacije bez obzira što je presuđen.

Činjenica da je i ranije bilo svega u odnosu pravosuđa i politike ne može poništiti sve jači utisak da postojeće garniture nošene američkim vjetrom u jedra prilagođavaju sistem političkoj mafiji, a sve za potrebe onih koji su ih instalirali da obave zadatke koje dobiju.

Jer, Bajramović je presuđen u decembru, a u zatvor će u maju. Fikret Hodžić je već u zatvoru, a osuđen je u februaru.

#FadilNovalić #FikretHodžić #HalilBajramović #izdržavanjeKazne #kriminalac #RasimBelko #USK #BiH #izdvojeno