Članak

KONFERENCIJA U PODGORICI

Milatović uskoro u zvaničnoj posjeti BiH: Bošnjaci će u meni uvijek imati prijatelja

U sklopu ovog projekta upriličena je i diskusija o temi "Uloga i značaj Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana".

(Patria) - U Podgorici je realizovan projekat "Bošnjački nacionalni identitet početkom XXI stoljeća", čiji je kreator i organizator doktorant Univerziteta u Sarajevu i predstavnik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Sead Šahman.

U sklopu ovog projekta upriličena je i diskusija o temi "Uloga i značaj Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana".

Predavanja su održali prof. dr. Šaćir Filandra sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Admir Lisica, doktorant na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Diskusiji su prisustvovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, te zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, koji su dali vlastiti osvrt na regionalne političke odnose i položaj Bošnjaka.

Milatović je poručio da će Bošnjaci uvijek u njemu imati prijatelja, te da su Bošnjaci Crne Gore bitan faktor u ovoj državi.

Također je naveo da Bosnu i Hercegovinu vidi kao prijateljsku državu, te da će ubrzo doći u zvaničnu posjetu u Sarajevo, čim član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović započne sa predsjedavanjem.

Zajednički zaključak učesnika dvodnevne konferencije jeste da je regionalna saradnja nužnost na Zapadnom Balkanu, te da se nadaju skorom prijemu u NATO i EU, što bi donijelo stabilne prilike u regionu.

Konferenciji u Podgorici prisustvovali su političari, intelektualci i biznismeni iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

#AdmirLisica #Bošnjaci #CrnaGora #JakovMilatović #Podgorica #Region