Članak

BORJANA KRIŠTO

BLOKADA Nema izrade plana reformi za provedbu plana rasta za Zapadni Balkan

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zakazala je za danas sjednicu radnog tima za izradu plana reformi za provedbu plana rasta za Zapadni Balkan. Međutim, sjednica nije održana zbog čega se Krišto oglasila izražavajući nezadovoljstvo.

Sjednica je, naime, bila zakazana u online formatu s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Evropskoj komisiji na predložene indikativne reforme.

Shodno poslovniku o radu, kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obavezu prisustva predstavnika svih nivoa vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, što na drugoj sjednici nije bio slučaj.

Predmetnoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz Republike Srpske.

Zbog toga je Krišto istaknula kako nije dobro da imamo zakašnjenja u procesu preuzetih obveza, naročito kada je riječ o dostavi ključnih reformi u odlučujućem razdoblju kad Evropska komisija žurno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama.

Ona je naglasila kako je to potrebno u cilju nastavka konzultativnog procesa o reformama koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne.

Kazala je kako bez izjašnjenja o reformama ne možemo nastaviti niti s pripremom Plana reformi za one reforme koje su nesporne.

Krišto je istaknula kako "prema planu koji nam je u nekoliko navrata komunicirala Evropska komisija, rok za naš odgovor na prijedlog indikativnih reformi je bio 22. januar 2024. godine. S obzirom na to da smo već u značajnom kašnjenju, dodatnog prostor za odgodu, a posebno u ovoj fazi procesa - nema".

Podsjetit ćemo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je u obavezi da o dinamici održavanja sjednica Radnog tima u ime BiH informiše Evropsku komisiju.

Zbog toga je Krišto izrazila žaljenje zbog nepostojanja kvoruma za održavanja druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

#Blokade #BorjanaKrišto #BiH