Članak

SARAJEVO

U Vijećnici promovisan film 'Agresija na istinu' Avde Huseinovića

Pred velikim odzivom domaćih i stranih zvaničnika, udruženja boraca i žrtava rata, te predstavnika vjerskih zajednica, večeras je u sarajevskoj Vijećnici premijerno prikazan film "Agresija na istinu" Avde Huseinovića.

(Patria) - Pred velikim odzivom domaćih i stranih zvaničnika, udruženja boraca i žrtava rata, te predstavnika vjerskih zajednica, večeras je u sarajevskoj Vijećnici premijerno prikazan film "Agresija na istinu" Avde Huseinovića.

Radi se o prvom istraživačkom dokumentarnom filmu kojim se, kako je rekao autor u izjavi za Fenu, "suprotstavljamo velikoj armiji negatora genocida i drugih oblika zločina".

- Već decenijama se odgovornost za masakr na pijaci Markale negira i lažira, a zločinci se pokušavaju predstaviti kao žrtve. Zato će slike ovog velikog zločina ostati trajna hipoteka izvršiocima zločina.

Također, u filmu otkrivam na koji način su Vlada Republike srpske i Srbija milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica, za koje postoje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova - kazao je Huseinović.

Dodaje da je film prikazan na današnji dan jer je tačno prije 30 godina počinjen masakr na Markalama, koji su počinili artiljerci Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Rs.

Večerašnja premijera realizovana je uz generalno pokroviteljstvo Grada Sarajeva, te je pred svim prisutnim gradonačelnica Benjamina Karić uručila autoru filma zahvalnicu za doprinos očuvanja kulture sjećanja i dokumentacije historijskih relevantnih činjenica koje su ključne za izgradnju održivog mira i vladavine prava.

- Film 'Agresija na istinu' upravo je zasnovan na utvrđenim historijskim i dokumentovanim činjenicama pomoću koih su rasvijetljeni zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije.

Borba za istinom i pravdom je iscrpna i dugotrajna ali dosežna. Istina i pravda su razlog za multietničku BiH, onakva kakva je uvijek bila, ponos svih nas i istinski susret različitih civilizacija koje Evropu i danas čine posebnom - naglasila je Karić.

Realizaciju filma, između ostalih, je podržao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić jer smatra "da nam je ovaj film odavno bio potreban".

- Za istinu nikad nije kasno. Mi na ovome ne smijemo stati, već još aktivnije raditi i podržavati projekte koji rasvjetljavaju svaki segment naše historije iz perioda agresije.

U filmu Avde Huseinovića podsjetili smo se, da bi uzeli pouku i opomenu, da su zločinci bili spremni ubijati nevine građane, djecu, ali da su još spremniji ubijati istinu.

Svakodnevno se nastoji kreirati narativ da su žrtve krive što su ubijene. Zato je naša obaveza da osiguramo da projekti i aktivnosti koje se suprotstavljaju lažnom narativu ugledaju svjetlo dana - poručio je Okerić predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i predstavnicima diplomatskog kora.

Među njima je bio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je mišljenja da je Avdo Huseinović pokazao kako jedan autor oblikuje historiju i prezentira je publici.

Kaže da je film odlična podloga za istraživanje načina na koji možemo promatrati historiju preko filmske (vizualne) umjetnosti, koja danas postaje sve zastupljenija.

- Iz tog razloga ovaj film ostaje trajni dokument mladima za njihova proučavanja zločina tokom agresije na BiH.

Mladi nikada ne smiju zaboraviti šta se desilo na ovim prostorima i zato trebaju zajedno raditi na izgradnji bolje države BiH - zaključio je Lendo za Fenu.

Premijeri filma prisustvovali su, između ostalih, i načelnici općina Stari Grad i Novo Sarajevo Irfan Čengić i Hasan Tanović, koji su također podržali realizaciju filma rađenog u produkciji Udruženja Pravda.

#AvdoHuseinović #film #promocija #Vijećnica #BIH