Članak

CENTRALNA BANKA

Kreditni rejting BiH ostaje B+, sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine 'B+' sa stabilnim izgledima.

(Patria) - Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting BiH 'B+' sa stabilnim izgledima, saopštila je Centralna banka BiH.

U izvještaju za BiH, analitičari S&P navode da će se u periodu od 2024-2027. ekonomski rast povećati oko 3% u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je otpornost tokom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko 2%, nakon ekspanzije od skoro 4% u 2022. godini.

Usporavanje ekonomskog rasta posljedica je slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Evropske unije, te uticaja visoke inflacije na privatnu potršnju.

Svijetlu tačku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekpanzija turizma od 15% u prva tri kvartala 2023. godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje.

Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, Bosna i Hercegovina će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza.

Inflacija je u novembru pala na 1,7%, te se očekuje da će to uticati na realni rast plata i privatnu potrošnju.

Također, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina.

Neto dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 20% GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine.

Također se očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluka, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast.

#Centralnabanka #Inflacija #Biznis #ekonomija