Članak

VIDEO

Blidinjsko jezero 'okovano' ledom snimljeno iz zraka

Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji nam neumorno otkriva ljepote Bosne i Hercegovine, prije koji dan posjetio je Park prirode Blidinje i oduševio nas fotografijama zaleđenog jezera.

(Patria) - Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji nam neumorno otkriva ljepote Bosne i Hercegovine, prije koji dan posjetio je Park prirode Blidinje i oduševio nas fotografijama zaleđenog jezera, piše Punkufer.

"Blidinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini, smješteno na visoravni Parka prirode Blidinje, u podnožju planina Vran i Čvrsnice.

Ovo predivno plavo oko nalazi se na nadmorskoj visini od 1.184 metra. Do jezera se može doći iz pravca Tomislavgrada sa zapada, ili sa sjeveroistočne strane, iz pravca Jablanice.

Samo jezero je nastalo ljudskim aktivnostima prije 150 godina, ali dolina u kojoj se nalazi je ledenjačkog porijekla, i izuzetno je plitko - svega 3-4 metra.

Ovaj kraj poznat je po stočarstvu, a nadaleko je poznat i kozji sir s Blidinja. Imao sam priliku probati domaće proizvode koje priprema lokalno stanovništvo, a kada bih se morao odlučiti za samo jedan, ne bih mogao jer su svi odlični", opisuje Trogrančić.

Jezero Blidinje smjestilo se između planina, koje utječu na lokalnu klimu: tu se sreće mediteranska i kontinentalna klima. Temperature su surove i ne prelaze nulu čak pola godine.

"Vjetar koji me ovdje dočekao nije nimalo bezazlen, i dao bih savjet svakome ko ima želju za obilaskom visokog dinarskog gorja neka se dobro pripremi zimskom odjećom i opremom.

Osim ugođaja istinske oaze, na Blidinju se nalaze i brojni stećci, a u ponudi je i skijanje na obroncima Čvrsnice.

Naravno, za ljubitelje planinarenja, tu je čuveni Vran sa svim svojim ljepotama i izazovima", dodaje Trogrančić.

#blidinje #BorisTrogrančić #fotograf #JablanicaBlidinje #jezero #magazin1 #putovanja #Turizam #zanimljivosti