Članak

KATASTROFE

U šumskim požarima u Čileu poginula 51 osoba, vatra prijeti urbanim područjima

(Patria) - U šumskim požarima koji bjesne u centralnom Čileu poginula je najmanje 51 osoba, a broj poginulih će vjerovatno nastaviti rasti, saopštile su vlasti u subotu, dok se hitne službe bore da ugase vatru koja prijeti urbanim područjima, javio je Reuters.

Dim se nadvio nad mnogim dijelovima regije Valparaiso u centralnom Čileu, u kojoj živi skoro milion stanovnika, dok su se vatrogasci helikopterima i kamionima nastojali da ugase požar.

Područja oko obalnog turističkog grada Vina del Mar su neka od najteže pogođenih, a spasilačke ekipe su se borile da dođu do svih pogođenih područja, saopštile su čileanske vlasti.

„Broj mrtvih je porastao kada je pet tijela pronađeno na javnim putevima, a informacije govore da ćemo u narednim satima dostići mnogo veće brojke“, rekla je ministarica unutrašnjih poslova Carolina Toha.

„Stanje u Valparaisu je najdelikatnije“, rekla je Toha, dodavši da se zemlja suočava sa najgorom katastrofom od zemljotresa 2010. godine kada je poginulo oko 500 ljudi.

Predsjednik Gabrijel Boric rekao je u televizijskom obraćanju: „Situacija je zaista veoma teška.“

Šumski požari nisu neuobičajeni u Čileu tokom ljetnih mjeseci. Prošle godine, nakon rekordnog toplotnog talasa, umrlo je oko 27 ljudi, a pogođeno je više od 400.000 hektara.

„Područje sa požarima danas je mnogo manje nego prošle godine, (ali) u ovom trenutku broj pogođenih hektara se veoma brzo umnožava“, rekala je Toha.

Toha je rekla da je najveća zabrinutost vlasti to što su se neki od aktivnih požara razvijali vrlo blizu urbanih područja „sa vrlo velikim potencijalom da zahvate ljude, kuće i objekte“.

#51osoba #čile #Požari #ŠumskiPožar #BiH