Članak

VOJNA BAZA 'RAJLOVAC'

Helez s visokom delegacijom NATO-a: Članstvo u Savezu je vanjskopolitički cilj BiH

U bazi nedaleko od Sarajeva, Helez je delegaciji iz NATO-a poručio da su opremom koje su Oružane snage BiH dobile, pojačale svoje kapacitete i mogućnosti, a naročito borbenim helikopterima iz SAD-a.

(Patria) - Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana i članovi Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) posjetili su danas vojnu bazu "Rajlovac", gdje su s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom razgovarali o praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO-a.

U bazi nedaleko od Sarajeva, Helez je delegaciji iz NATO-a poručio da su opremom koje su Oružane snage BiH dobile, pojačale svoje kapacitete i mogućnosti, a naročito borbenim helikopterima iz SAD-a.

Nakon susreta, Helez je kazao kako je opredijeljenost BiH članstvo u NATO-u.

- Želim da poručim da je NATO tu u BiH, mi smo partneri NATO-a i želimo punopravno članstvo. NATO integracije nemaju nikakvu rezervu, to je naš jedini vanjskopolitički cilj, kada su u pitanju vojnopolitičke integracije - kazao je Helez, piše RSE.

Geoana je ponovio stavove koji su jučer izrečeni na sastancima s najvišim političkim instancama u BiH - sigurnost BiH je bitna za Zapadni Balkan i čitavu Evropu. Stoga će se, dodaje, raditi na unapređenju saradnje u mnogim oblastima.

- Radi se na mnogim važnim stvarima u mnogim oblastima. Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama, tu radimo na softveru, kada je u pitanju borba protiv terorizma, radimo kurikulum za obuku u saradnji s Ministarstvom sigurnosti, nadograđujemo infrastrukturu i tako dalje - naveo je Geoana.

Prethodno je upriličena i izložba opreme kojom raspolažu Oružane snage BiH.

Članovi delegacije susrest će se i s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a i ambasadori će se, također, susresti s komandantom Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadnom generalicom Pamelom McGaha, te komandantom snaga EUFOR-a u BiH, general-majorom Lászlóm Sticzom.

#mirceageoana #NATO #ZukanHelez #BiH