Članak

STAVOVI

Šefica MMF-a upozorava da bi evropske vlade mogle 'zažaliti' što su podržale poljoprivrednike koji protestuju

Evropske vlade bi se trebale oduprijeti pozivima za veću finansijsku podršku poljoprivrednicima koji protestuju širom kontinenta, ili bi zbog toga mogle požaliti, izjavila je u Washingtonu izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, prenio je AFP.

Poljoprivrednici iz Njemačke, Francuske, Italije, Belgije i Grčke organizovali su višesedmične uglavnom mirne proteste sa ciljem da dobiju ustupke evropskih lidera uoči predstojećih izbora.

„Vidite kako farmeri protestuju. Na ljudskom nivou, razumijem da se suočavaju sa većim
poteškoćama i nije lahko raditi posao koji rade“, rekla je Georgieva. „Ali ako se to osjećanje nastavi i gurne vlade u kut u kojem se nađu nesposobne da urade ono što je neophodno za snagu ekonomija, onda će možda biti dana za žaljenje“, dodala je.

Hiljade farmera iz cijele Evrope protestovalo je u četvrtak u Briselu tokom sastanka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen o „budućnosti evropske poljoprivrede“.

Nakon samita, Macron je rekao novinarima da je Francuska uspjela uvjeriti EU da „nametne stroža pravila“ za uvoz žitarica i peradi, uključujući i iz Ukrajine.

#evropskeZemlje #MMF #Poljoprivrednici #Svijet