Članak

OZBILJNA INFEKCIJA

Za sedam dana protiv morbila u KS vakcinisano više od 1.500 djece

U proteklih sedam dana u Kantonu Sarajevo (KS) vakcinisano je više od 1.500 djece MMR vakcinom, koja štiti od morbila, kao i zaušnjaka i rubeole.

(Patria) - U proteklih sedam dana u Kantonu Sarajevo (KS) vakcinisano je više od 1.500 djece MMR vakcinom, koja štiti od morbila, kao i zaušnjaka i rubeole.

Iz Vlade KS zahvaljuju roditeljima koji su se odazvali pozivu i doveli svoju djecu na vakcinaciju, prepoznajući njenu važnost kao jedinu metodu zaštite djece od ozbiljnih infekcija.

Pozvali su i roditelje nevakcinisane djece da to učine, jer je to najviše što mogu uraditi za svoju djecu - spriječiti širenje bolesti i moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja.

Podsjećamo, nakon pojave slučajeva infekcije virusom morbila u TK, a poslije i u Sarajevu, u četvrtak prošle sedmice otvorena su dva posebna punkta za vakcinaciju MMR vakcinom pri domovima zdravlja Vrazova i Saraj Polje.

Na ova dva punkta, kao u i redovnim predškolskim dispanzerima, nastavit će se vršiti imunizacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

- Najbolje što možete učiniti za svoju djecu jeste da ih vakcinišete i to je jedino što se može uraditi da se spriječe širenje i teži oblici bolesti - poručio je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Kako bi se olakšalo djeci i roditeljima zbog organizacije za vakcinaciju, resorna ministarstva odgoja i obrazovanja i zdravstva KS dogovorila su da će djeca školskog uzrasta koja prime vakcinu taj dan biti oslobođena od nastave.

Također, Ministarstvo odgoja i obrazovanja je izdalo instrukciju da se produži rok za dostavu ljekarskih uvjerenja za upis u vrtić i školu, tako da roditelji radi toga ne moraju voditi djecu u dom zdravlja i stvarati gužvu, te rizikovati prenos infekcije.

Prema riječima ministra Hasanovića, epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom morbilama u KS je pod kontrolom, te trenutno ne iziskuje dodatne mjere kao što su zatvaranje odgojno-obrazovnih ustanova.

Naveo je da je u proteklih sedam dana u KS vakcinisano više djece nego u ostatku FBiH, a što je istaknuto i na današnjem sastanku u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, uz očekivanja da će imunizacija intenzivno biti nastavljena, uz još bolji odziv naših sugrađana.

#imunizacija #Vakcinacija #Vakcine #KantonSarajevo #EnisHasanović #BIH