Članak

MINISTAR ODBRANE

Helez na sastanku NAC-a: Ovo je najbolja ilustracija NATO-ove posvećenosti BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez učestvovao je danas na sastanaku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC-NATO) u zgradi Parlamenta BiH.

(Patria) - Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez učestvovao je danas na sastanaku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC-NATO) u zgradi Parlamenta BiH.

NAC je glavno i najviše političko tijelo za donošenje odluka unutar Organizacije Sjevernoatlantskog saveza, služi kao forum za konsultacije i donošenje odluka o pitanjima koja utiču na sigurnost i odbranu članica NATO-a.

Više od 30 ambasadora ovogodišnji sastanak odlučili su održati u našoj zemlji kako bi učestvovali i predstavnici vlasti Vijeća ministara BiH.

Helez se obratio prestavnicima NATO-a i poželio im dobrodošlicu u našu zemlju, uz konstataciju da je ova posjeta najbolji pokazatelj NATO saveza BiH u vrijeme velikih sigurnosnih izazova.

Posebno je zahvalio partnerima iz NATO-a na podršci i pomoći koju pružaju Oružanim snagama BiH, kako kroz proces obuke, tako i kroz incijativu izgradnje odbrambenih kapaciteta - DCB paket pomoći.

Iskoristio je priliku i upoznao Sjeveroatlansko vijeće sa nemogućnošću implementacije "Plana modernizacije OS BiH – 2017-2027. godina".

Uzrok tome je, kako je naveo, dugogodišnja blokada pojedinaca unutar Vijeća ministara BiH, to jeste opstrukcija osiguranja potrebnih finansijskih sredstava za odobrene projekte modernizacije.

Helez je zamolio partnere iz NATO-a da, ukoliko je moguće, u okviru DCB paketa pomoći pored dogovorenih planova, iznađu mogućnost za podršku OS BiH i sa protivoklopnim i protivzračnim sredstvima.

Istakao je zadovoljstvo da će večeras biti domaćin večeri dobrodošlice NAC-u, a da mu je posebna čast ugostiti ih sutra na vojnoj lokaciji Rajlovac.

- Bit će mi zadovoljstvo sutra biti vaš domaćin na lokaciji Rajlovac gdje ćemo vam prezentirati dio već pristigle opreme u okviru ove inicijative, kao i podrške EU, koja je također u porastu - naglasio je Helez.

U okviru programa saradnje između Bosne i Hercegovine i NAC-a i dvodnevne posjete delegacije Sjevernoatlanskog vijeća našoj zemlji, Helez će sutra od 12.15 sati biti domaćin delegaciji NAC-a na lokaciji Oružanih snaga BiH "Rajlovac".

#ZukanHelez #nac #nato #ministarodbrane #BIH