Članak

PROTESTI

Gori Brisel, haos u sjedištu EU!

Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela, javlja holandski javni servis VRT.

Nezadovoljstvo u Evropskoj uniji

(Patria) - U Briselu je danas oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica u Briselu, posebno u blizini Evropske četvrti, gdje se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog savjeta.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cijele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela, javlja holandski javni servis VRT.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije danas ka sjedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cijene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

"Biće mnogo ljudi... Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo", rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu. Farmeri su u srijedu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP.

Protesti su imali neposredan uticaj i Evropska komisija objavila je u srijedu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste dio zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga, prenose Novosti.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

"Samo bih želio da ih uvjerim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

#BriselProtest #EvropskiSavjet #FarmeriBlokada #KonvojFarmera #LuksemburskiTrg #PomocUkrajini #SaobracajOmeten #Vandalizam #ZajednickaPoljoprivrednaPolitika #ZeleniDogovor #Svijet