Članak

SUKOB OD 7. OKTOBRA

Hamas kaže da će prijedlog o prekidu vatre u Gazi uključivati tri faze

(Patria) - Prijedlog za prekid vatre u ratu u Pojasu Gaze bio bi u tri faze, uključujući oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, rekao je visoki čelnik Hamasa.

Žene, djeca, starci i ranjenici biće pušteni u prvoj fazi, rekao je funkcioner Hamasa za Reuters. Hamas je rekao da će proučiti prijedlog o prekidu vatre u ratu s Izraelom, nekoliko sati nakon što su izraelski komandosi ubili tri pripadnika te grupe u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napad je pokazao rizik od širenja rata u Gazi na druge frontove, dok su izraelske snage vodile nove bitke sa borcima Hamasa u palestinskoj enklavi.

Sukobi u sjevernoj Gazi primorali su više palestinskih stanovnika da pobjegnu u sigurnija
područja, a južni dijelovi obalne enklave pogođeni su izraelskim zračnim napadima.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je grupa primila prijedlog o prekidu vatre iznijet nakon razgovora u Parizu. Rekao je da će proučiti plan i posjetiti Kairo radi razgovora o njemu. Prioritet palestinske militantne grupe bio je okončanje izraelske ofanzive i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, dodao je.

​Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbacio dva ključna zahtjeva koje je Hamas postavio tokom indirektnih pregovora o prekidu vatre, javio je AP.

Netanyahu je rekao da se Izrael neće povući iz Pojasa Gaze ili osloboditi hiljade zatočenih militanata, što su bili glavni Hamasovi zahtjevi tokom pomenutih pregovora koji su vođeni u Parizu u prisustvu pregovarača iz Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta.

Tokom svog obraćanja na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanyahu je ponovo obećao da se rat neće završiti bez „apsolutne pobjede“ Izraela nad Hamasom, ne precizirajući šta bi to konkretno moglo značiti.

#Gaza #Hamas #Izrael #Svijet