Članak

VUČIĆ NAJAVIO

Srbija sredinom februara predstavlja antidron sistem koji nabavlja od Rusije

Obilazeći kasarnu Topčider u Beogradu, istakao je da je iz budžeta Srbije izdvojen novac za "701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije", kao i da će više od 850 biti nabavljeno narednih godina.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će za Dan državnosti Srbije, 15. februara, u Nišu biti predstavljen ruski mobilni antidron sistem za elektronsko ometanje Repelent koji će Srbija uvesti iz te zemlje.

Obilazeći kasarnu Topčider u Beogradu, istakao je da je iz budžeta Srbije izdvojen novac za "701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije", kao i da će više od 850 biti nabavljeno narednih godina, prenosi RSE.

Vučić je naglasio da je Srbija "tenkovska regionalna velesila", kao i da je "blizu da kompletira treću bateriju raketnog sistema PVO ‘FK-3’ iz Kine".

Sjedinjene Američke Države saopštile su 11. januara da su Kosovu odobrile kupovinu protivtenkovske rakete Javelin. Vučić je tada izjavio da je za Srbiju ta odluka SAD-a "veliko razočarenje".

Srbija se izjašnjava kao vojno neutralna država a oružje kupuje i na istoku i na zapadu.

Zbog saradnje s Rusijom i Kinom u oblasti odbrane je, kao kandidat za članstvo u EU, više puta kritikovana iz Brisela.

Od Rusije je intenzivno nabavljala vojnu opremu i naoružanje od 2016. godine. Međutim, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nije bilo sklapanja novih ugovora o nabavci naoružanja.

Vučić je sredinom septembra 2022. izjavio da dio ranijih isporuka nije stigao zbog rata u Ukrajini. Među tim ranijim isporukama, tada se spominjao i antidron sistem Repelent.

Rusija je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama EU, SAD i drugih zapadnih zemalja. Srbija odbija da se uskladi s tim sankcijama.

Obilazeći naoružanje i vojnu opremu u kasarni Topčider u utorak, Vučić je govorio i o novoj inicijativi o vraćanju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Rekao je da je od predstavnika Vojske dobio "uvjerljivu i ubjedljivu argumentaciju" o tome zašto je potrebno obavezni vojni rok, ali da će odluka o tome biti poznata nakon 1. maja.

- Vidjet ćemo da li će to (vojni rok) biti u trajanju od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati - naveo je Vučić.

Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u trajanju od četiri mjeseca pokrenuo je 4. januara Generalštab Vojske Srbije.

To je, kako je tada navelo Ministarstvo odbrane, učinjeno "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune obučenosti aktivnog i rezervnog sastava".

"Prijedlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte sigurnosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja", saopštilo je Ministarstvo početkom godine.

Ovo nije prva takva iniciativa otkako je Srbija prije 13 godina ukinula obavezan vojni rok.

#AleksandarVučić #Naoružavanje #Region #srbija