Članak

POČEO ŠTRAJK

Vlada KS u četvrtak razmatra zahtjeve Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, današnji pregovori bez uspjeha

(Patria) - Povodom održavanja štrajka upozorenja radnika u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo još jednom informiše uposlenike iz oblasti odgoja i obrazovanja, kao i javnost da je Vlada Kantona Sarajevo jedina relevantna da adekvatno odgovori na zahtjeve dostavljene u resorno ministarstvo, te iznesene u javnosti.

Također, ponovno podsjećaju da su kompletan proces pregovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo vodili Vlada KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, putem imenovanih pregovaračkih timova.

„U tom smislu, delegirat ćemo zahtjeve da ih razmatra Vlada na sjednici u četvrtak“, poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Naglasili su i kako iskreno žale što je došlo do potrebe za organizacijom štrajka upozorenja, kao i zbog toga što su prethodna dva mjeseca potrošena, a da nije vođen stvarni socijalni dijalog.

„Sigurni smo da će Vlade KS imati razumijevanje za sve opravdane zahtjeve uposlenika iz oblasti odgoja i obrazovanja, jer je to kontinuirano pokazivala u posljednje tri godine svog djelovanja, vodeći se svojim opredjeljenjem koje je za cilj imalo podizanje standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima“, ističu iz resornog ministarstva.

Sindikat je danas održao dvosatni štrajk, a on će biti održan i u utorak i srijedu. Čelnik Sindikata u KS Saudin Sivro kazao je da imaju 12 zahtjeva od kojih neće odustati.

"Pregovarački timovi Vlade i Sindikata su 29.01.2024. godine u promijenjenoj atmosferi nastavili pregovore o Kolektivnom ugovoru o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Pregovarački tim Vlade je iznio nejasan prijedlog o povećanju koeficijenata radnika od 01.03.2024. godine i dodatnog povećanja u iznosu od 2% počev od 01.01.2025. godine koji je obrazložen time da o njemu nije bilo konsultacija na sjednici Vlade Kantona Sarajevo.


Pregovarački tim Sindikata je ostao pri stavu da Sindikat neće pristati na dogovor oko povećanja plata bez da se Ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo obavežu na ispunjenje svih 12 zahtjeva Sindikata posebno po pitanju reformi i rasterećenja učenika i prosvjetnih radnika.


Pregovarački tim Vlade je predložio da se pregovori nastave u srijedu, 31.01.2024. godine. Naglašavamo da nijedan od 12 zahtjeva definisanih Odlukom o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja od 16.01.2024. godine nije realiziran.  Realizacija štrajka upozorenja se nastavlja prema odlukama organa Sindikata i uputstvima
koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici", navode iz Sindikata.

#BiH #SaudinSivro #Sindikat #štrajk #VladaKS