Članak

NEOZBILJAN PRISTUP

Na sastanak u PS BiH o ustavnim promjenama dolazi samo vladajuća koalicija, opozicija odbila poziv

(Patria) - U Parlamentarnoj skupštini BiH danas u 13 sati bit će održan sastanak predstavnika političkih partija koje imaju zastupnike i delegate u PS BiH.

Riječ je o pozivu stranaka trojke (SDP, NiP, NS) koji je uslijedio nakon sastanka državne koalicije u Bakincima na privatnom imanju Milorada Dodika. Na tom sastanku razgovarano je o izmjenama Izbornog zakona BiH, a naknadno je trojka poslala ovaj poziv kako bi se razgovaralo o promjeni Ustava BiH u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Poziv na sastanak odbili su SDA, DF, NES, SBiH, kao i opozicija iz Rs SDS, PDP, te stranka Nebojše Vukanovića.

I iz HDZ-a i SNSD-a su najavili učešće svojih predstavnika iako ne vide mogućnost za promjenom Ustava BiH. Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina.

Iz stranaka trojke su u pozivu naveli da stranačke delegacije donesu svoj prijedlog ustavnih promjena što je izazvalo reakcije opozicije. Poručili su trojci da su neozbiljni, te da ono što su dogovorili u Bakincima upute u PS BiH.

Prema roku koji je koalicija postavila na razgovoru u Bakincima nije ostalo još puno vremena za postizanje dogovora i usvajanje zakona. Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, predsjednik HDZ Dragan Čović kazao je da bi to trebalo okončati do kraja februara, a za ostale dogovore rok je kraj aprila pod uslovom da u martu BiH dobije pristupne pregovore. U suprotnom dogovor više ne važi.

#Bakinci #izbornizakon #koalicija #trojka #Ustav #BiH