Članak

STRADAJU CIVILI

Zvaničnici SAD, Izraela, Egipta i Katara u Parizu na razgovorima o Gazi

(Patria) - Šef američke Centralne obavještajne agencije i najviši egipatski, katarski i izraelski zvaničnici boravili su u nedjelju u Parizu radeći na prekidu vatre u Gazi, rekli su zvaničnici bliski učesnicima, javio je AFP.

Francuske vlasti su bile u kontaktu s ove četiri zemlje s ciljem pregovora o prekidu
neprijateljstava između Izraela i Hamasa, rekli su izvori. Jedan izvor u petak je rekao za AFP da će se šef CIA-e William Burns sastati sa svojim kolegama iz Izraela i Egipta, kao i s premijerom Katara „u narednim danima“. Izvor je potvrdio izvještaj u Washington Postu prošle sedmice da američki predsjednik Joe Biden šalje Burnsa da pregovara o oslobađanju preostalih izraelskih talaca koje drži Hamas u zamjenu za prekid vatre.

New York Times je u subotu objavio da se pregovarači predvođeni SAD približavaju sporazumu prema kojem će Izrael obustaviti svoj rat u Gazi na oko dva mjeseca u zamjenu za oslobađanje više od 100 talaca. Citirajući neidentifikovane američke zvaničnike, navodi se da su pregovarači razvili nacrt sporazuma o kojem će se raspravljati u Parizu.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je razgovarao s katarskim emirom o naporima da se oslobode taoci, saopštila je Bijela kuća, ali upozoravajući da je malo vjerovatan „takav razvoj događaja“.

Katar igra ključnu ulogu u najnovijim pregovorima nakon posredovanja u sporazumu o
oslobađanju talaca u novembru. Hamasov napad na Izrael 7. oktobra rezultovao je oko 1.140 smrtnih slučajeva, uglavnom civila.

Hamas je zarobio oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je oko 132 ostalo u Gazi, uključujući tijela najmanje 28 mrtvih zarobljenika. U izraelskoj ofanziva koja je uslijedila ubijeno je u Gazi najmanje 26.422 ljudi, većinom civila.

#civili #Gaza #svijet