Članak

BORBA ZA AMERIKU

Biden i Abbott u sukobu oko granice: Federalizacija Nacionalne garde bila bi katastrofa

„Pa, prvo, bio bih šokiran. To bi bio bezobrazan potez s njegove strane, potpuna katastrofa”, rekao je Abbott konzervativnom voditelju Tuckeru Carlsonu u emisiji „Bez cenzure“.

Abbott protiv Bidenovih stavova (Foto: Facebook)

(Patria) - Republikanski guverner Texasa Greg Abbott rekao je da je ta država spremna za „nevjerovatan slučaj“ da predsjednik Joseph Biden federalizuje teksašku Nacionalnu gardu odnosno stavi ih pod svoju komandu, javio je The Hill.

„Pa, prvo, bio bih šokiran. To bi bio bezobrazan potez s njegove strane, potpuna katastrofa”, rekao je Abbott konzervativnom voditelju Tuckeru Carlsonu u emisiji „Bez cenzure“.

„Kao prvo, kao što možete zamisliti, spremni smo u slučaju da se desi taj malo vjerovatni događaj kako bismo bili sigurni da ćemo moći nastaviti upravo ono što smo radili u posljednjih mjesec dana, a to je izgradnja ovih barijera“, dodao je Abbott.

Činilo se da je ove sedmice Nacionalna garda Texasa ignorisala odluku Vrhovnog suda kojom je odobreno uklanjanje barijera od žilet žice i nastavila se izgradnja duž granice. Abbott je opravdao svoju odluku, dok je kritikovao Bidena zbog nesprovođenja zakona o imigraciji.

Guverner je naveo ustavnu ovlast koju država ima da se brani od invazije, budući da se val migranata koji pristižu na granicu nastavlja.


Republikanski guverneri iz nekoliko država podržali su Abbotta u sukobu sa saveznom vladom. Abbott je rekao Carlsonu da je Texas rasporedio pripadnike Odjela za javnu sigurnost „kao i druge službenike za provođenje zakona“ u paru s pripadnicima Nacionalne garde iz drugih država na granicu, dodajući da bi pomoglo još više da ima dodatne snage.

Guverner je rekao da nije razgovarao s Bidenom o sukobu, ali je u prošlosti davao administraciji pisma „koja su imala dovoljno hitnih rješenja“ za koja ne bi bilo potrebno donošenje ili potpisivanje „bilo kakvog novog zakona“.

Abbott je rekao da bi bio „šokiran i razočaran“ ako države koje su se obavezale da će ga podržati u njegovim naporima na kraju ne pošalju pripadnike svoje Nacionalne garde u Texas.

„Oni su sada zajedno s nama i ovo je borba za budućnost Amerike i svi to znaju“, rekao je u petak. „I zato vjerujem da će svi oni biti uključeni u ovaj napor“, dodao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Mike Johnson i bivši predsjednik Trump obećali su podršku Abbottu u novom izazovu na granici između SAD-a i Meksika.

#AbbottSupport #AbbottVsBiden #America'sFuture #BorderChallenge #BorderCrisis #BorderSecurity #ImmigrationLaw #NationalGuard #TexasDefends #TexasGuard #Svijet