Članak

ZABRANA ZA ŠTUKANA I BAJRAMI

Konaković: Mogu li Vučić i Dačić kontrolisati svoje sigurnosne sisteme i Vulina

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom današnje press konferencije govorio je o zabrani ulaska u Srbiju za dvoje bh. državljana. Radi se o Feđi Štukanu, glumcu i Selmi Bajrami, pjevačici.


"To što rade na međunarodnoj sceni stavlja Srbiju u crnu demokratsku rupu. I Feđu Štukana su zadržali jer je rekao svoj stav o vlastima. Znam da on kritikuje i vlast u BiH. Pozivam Vučića i Dačića da se izjasne ili je činjenica da ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme", rekao je Konaković.

Nakon što su pjevačicu vratili s aerodroma u Beogradu, bivši šef srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin je potvrdio da je on zabranio Selmi Bajrami ulazak u Srbiju jer je u Sarajevu pokazivala "dvoglavog orla".

"Vulin je rekao da je to lično naredio za Selmu Bajrami. To remeti naše odnose. Mi se ponosimo svojom demokratijom u kojoj imate pravo na slobodu govora. Nećemo uzvraćati istom mjerom. Mi to ne radimo. Kontaktirali smo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, rekli su nemaju pojma o tome. Rekli su i da je to procjena MUP-a, a Vulin je rekao da je on to lično naredio", kaže Konaković.

Dodao je i da su kontaktirali sa bh. ambasadom u Beogradu.

"Po mojoj instrukciji, konzul se javio Selmi Bajrami i institucijama Srbije koje su odmah osjetile da su institucije BiH uz svoje građane. Ista stvar je bila i sa Štukanom", zaključio je Konaković.

#BiH #ElmedinKonaković #AleksandarVucic #IvicaDačić #AleksandarVulin