Članak

OŠTRO PISMO

Čuvari Bosne pisali 'trojci': Poslušnička politika, umjesto u Evropu, BiH vodi u ambis!

(Patria) - Udruženje građana 'Čuvari Bosne' obratilo u saopćenju za javnost predstavnicima političkog bloka 'trojka', te ih upozorilo da njihova poslušnička politika, koja se sve više odmiče od državnih i evropskih principa, vodi BiH u ambis.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:


"U ime građana koje ste dužni predstavljati, s očekivanjem da ćete štititi suverenitet države Bosne i Hercegovine i integritet njenih institucija, a ne da ćete biti instrumenti stranih interesa, susjednih država ili domaćih političkih aktera koji rade protiv interesa BiH, obraćamo vam se s osjećajem duboke zabrinutosti i ogorčenja. Bosna i Hercegovina se nalazi na historijskoj prekretnici, a vaše odluke i postupci će biti procijenjeni kroz prizmu vremena koje ne prašta greške.

Prvo i osnovno, derogacija institucija BiH koja se odvija pod vašim vodstvom je ne samo neprihvatljiva, već i opasna. Vaša poslušnička politika, koja se sve više odmiče od državnih i evropskih principa, vodi nas u ambis. Kako je moguće da se pod vašim vodstvom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH mijenja Poslovnik zaključkom većine, mimo svih procedura? Takav postupak je nezamisliv u bilo kojoj demokratskoj državi, a kamoli u onoj koja teži članstvu u Evropskoj uniji. Ovakvim postupcima ne samo da kršite ustavne norme, već i potkopavate temelje naše države i državnosti. Kao udruženje koje artikulira stavove patriotskih snaga mi smo stanovišta da se ovo pitanje može jedino tretirati kroz strogo držanje ustavnih normi koje su jasne, te uvažavanjem stavova svih parlamentarnih stranaka, kao i opći interesa naše države, a ne samo jedne političke stranke.

Također, izmjene načina izbora članova Predsjedništva, kao i zamjene stranih sudija, moguće su isključivo izmjenama Ustava, a ne zakonima. To je, u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH istakao i sam ambasador SAD Michael Murphy.


Vaša poslušnost prema HDZ BiH-u i Draganu Čoviću neminovno nas vodi ka palestinizaciji Bošnjaka, koji su tokom agresije i kroz historiju naše zemlje bili okosnica otpora. Ne smijemo dozvoliti da se naša zemlja pretvori u poligon za ostvarivanje tuđih interesa, gdje će Bošnjaci biti marginalizirani u vlastitoj zemlji. Ovakav scenarij će neizbježno dovesti do radikalizacije jednog od najmiroljubivijih naroda na svijetu. Miroljubivog, ali i neizmjerno hrabrog!

Dodatno, popuštanjem Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, nad našom zemljom se provodi kiparski scenarij. Svjesno se jača podjela BiH na dva entiteta, koji sve više postaju ekstenzije dvije susjedne države. Bošnjaci se sistemski ugnjetavaju i marginaliziraju u oba entiteta. U Federaciji BiH procese diktira HDZ-BiH i Zagreb, dok se Rs pretvara u dio Srbije, gdje Bošnjaci rapidno gube slobode i prava. Ovo je neprihvatljivo i mora se hitno prekinuti!

Pismo američke administracije i ambasadora Michaela Murphyja jasno govori o vašim obavezama, uključujući isporuku gasnih interkonekcija kao i prestanak udovoljavanju štetnim politikama koje vodi Dragan Čović. Zašto ignorirate ove zahtjeve? Zašto šutite na pismo Antonyja Blinkena? Tražimo od vas da se javno ogradite od politika Dragana Čovića i da počnete voditi politike koje će ispred svega stavljati interese BiH. Javno se očitujte i recite nam kako planirate odgovoriti na ove zahtjeve.

Presude Kovačević, Sejdić-Finci, Pudarić, Pilav i Zornić moraju se sprovesti. One su ključne za naš evropski put i transformaciju u normalnu građansku državu. Postavite ove presude kao crvene linije u pregovorima sa SNSD-om i HDZ-om i ne odstupajte od njih. Državna politika se ne vodi udovoljavanjem Dodiku i Čoviću, već zaštitom interesa BiH.

Odlučno naglašavamo da patriote BiH, predvođene Udruženjem Čuvari Bosne, nikada neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona koje krše Ustav. Svaki pokušaj stvaranja 'plutajućeg trećeg entiteta' je za patriote naše domovine ništa osim neprihvatljiv. Ne testirajte toleranciju patriotskih snaga koje se mogu mobilizirati svakoga časa.

Na kraju, jasno vam poručujemo: Bosni i Hercegovini i Bošnjacima se ne može prijetiti silom! Historija je pokazala da na silu znamo odgovoriti silom. Nećemo ustuknuti ni pred kakvim pritiscima. Očekujemo da u najkraćem roku preispitate svoje politike i počnete raditi isključivo u interesu BiH i njenih građana", saopćeno je.

#ČuvariBosne #InteresBosne #poslušničkaPolitika #sila #Trojka #BiH