Članak

NEĆE BITI NAMETANJA

Schmidt sa delegacijom EU, Plenković iznio stav da se treba postići politički dogovor o izbornoj reformi

(Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković zajedno sa predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom boravi u posjeti BiH. Oni su između sastanaka sa bh. zvaničnicima imali susret i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. O tom sastanku se oglasio Plenković.

"S visokim predstavnikom Schmidtom raspravili smo aktualnu političku situaciju u BiH. Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda", naveo je Plenković.

Krajem decembra visoki predstavnik je ostavio mogućnost nametanja novih izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurala primjena novih tehnologija i unaprijedio integritet izbornog procesa, ali je ostavio određeni rok politčkim liderima da postignu dogovor. Ni mjesec nakon njegovog obraćanja nema dogovora o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. dok iz HDZ BiH insistiraju da se izmjene rade i u drugim segmentima kao što je izbor članova Predsjedništva BiH.

Schmidtu je iz EU stiglo protivljenje u vezi novih nametanja i intervencija u Izborni zakon BiH, a današnje Plenkovićevo obraćanje je to samo još potvrdilo.

O sastanku se oglasio i OHR.

"Vlasti BiH imaju priliku da učvrste temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora, te otvore istorijski proces u kojem će BiH započeti zvanične pregovore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji."

#AndrejPlenković #ChristianSchmidt #BiH