Članak

ODNOSI SAD I IZRAELA

Bidenov bliski saveznik rekao da je Netanyahu prepreka miru na Bliskom istoku

(Patria) - Kopredsjedavajući kampanje za reizbor predsjednika Joea Bidena prikazao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao prepreku miru na Bliskom istoku i sugerisao da griješi što odbacuje pozive Sjedinjenih Američkih Država i arapskih zemalja na kretanju prema formiranju palestinske države, javio je Bloomberg.

„Ovo ne bi bio prvi put da postoji neka tenzija između premijera Netanyahua, njegovih ličnih, političkih ciljeva i i izazova kreiranja pozitivnog, mirnog puta naprijed za izraelski i
palestinski narod“, rekao je za CNN Chris Coons, senator iz Delawarea i bliski saveznik
predsjednika Bidena.

Coonsovi komentari također nagoveštavaju napetost između Bidena i Netanyahua, koji je u petak progovorio prvi put nakon skoro četiri sedmice. Dan ranije, Netanyahu je odbacio američke pozive da palestinske vlasti imaju eventualnu kontrolu nad poslijeratnom Gazom, rekavši da izraelski lider mora biti u stanju da se suprotstavi čak i „najbližim prijateljima“.

Netanyahuovi komentari koji obećavaju da će zadržati izraelsku kontrolu nad Zapadnom
obalom i Pojasom Gaze u doglednoj budućnosti nakon rata izazvali su ukor američkog State Departmenta.

Netanyahu ima historiju slabljenja palestinskih vlasti na Zapadnoj obali i prihvatanja Hamasa koji podržava Iran kao vladara Gaze, što je imalo „tragične posljedice kada su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra“, rekao je Coons.

„Ovo je trenutak u kojem izraelska javnost treba da izabere najbolji put naprijed“, rekao je Coons.

„I znam da bi za njih bio značajan korak da prihvate da je stvaranje palestinske države
pravi put naprijed“, dodao je.

U napadu Hamasa na jugu Izraela poginulo je oko 1.200 ljudi. Izraelski udari ubili su više od 25.000 ljudi u Pojasu Gaze.

#BenjaminNetanyahu #Bliskiistok #Izrael #JoeBiden #Svijet