Članak

GUVERNER FLORIDE

DeSantis odustao od predsjedničke trke i podržao Trumpa

Guverner Floride Ron DeSantis suspendovao je jučer svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju pred stranačke izbore u New Hampshireu.

(Patria) - Guverner Floride Ron DeSantis suspendovao je jučer svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju pred stranačke izbore u New Hampshireu.

DeSantis je podržao Donalda Trumpa, okončavši kandidaturu koja nije ispunila očekivanja da će izaći kao ozbiljan izazivač bivšem predsjedniku.

Bio je smatran za glavnog kandidata za republikansku nominaciju 2024. i prirodni nasljednik Trumpa zbog njegovog borbenog stila i duboko konzervativnih stavova.

Početkom 2023. u nekoliko anketa imao je prednost nad Trumpom, prenosi RSE.

Međutim, podrška guverneru Floride opada već nekoliko mjeseci, kako zbog pogrešne strategije kampanje, tako i zbog Trumpovog uticaja nad većim dijelom stranačke baze.

- Jasno mi je da većina republikanskih glasača na stranačkim izborima želi da Donaldu Trumpu da još jednu šansu - rekao je DeSantis na videosnimku objavljenom na društvenoj mreži X.

DeSantis je također ismijavao bivšu ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley, koja je dugo bila njegova rivalka za drugo mjesto na stranačkim izborima.

Naveo je da republikanci ne mogu da se vrate staroj republikanskoj gardi iz prošlih godina, prepakovanom obliku podgrijanog korporativizma koji Haley predstavlja.

Kraj DeSantisove kampanje znači da je Haley sada posljednja republikanka u trci sa šansom, iako ne velikom, da uskrati Trumpu nominaciju.

Pobjednik republikanskog takmičenja za nominaciju će se na opštim izborima u novembru najvjerovatnije suočiti s predsjednikom SAD Joeom Bidenom.

Prema većini istraživanja javnog mnijenja, više od 70 posto republikanaca ima pozitivno mišljenje o Trumpu.

To je DeSantisa dovelo u poziciju u kojoj je morao da apeluje na glasače koji se i dalje dive Trumpu, kao i na one koji ga strastveno ne vole.

DeSantis nije uspio ubijediti Trumpove pristalice da je on bolja opcija, dok su republikanci koji su željeli da odbace bivšeg predsjednika podijelili svoje glasove među više kandidata.

#DonaldTrump #PredsjedničkiIzbori #SAD #TrumpvsDeSantis #Svijet