Članak

UNIŠTAVANJE GAZE MORA STATI

Saudijski ministar: Bez palestinske države nema normalizacije odnosa s Izraelom

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije kaže da ne može doći do normalizacije odnosa s Izraelom bez rješenja palestinskog pitanja.

Foto: CNN

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije kaže da ne može doći do normalizacije odnosa s Izraelom bez rješenja palestinskog pitanja.

Na pitanje može li se doći do normalnih odnosa bez puta prema vjerodostojnoj i nepovratnoj palestinskoj državi, princ Faisal bin Farhan Al Saud je odgovorio kako je to "jedini valjan način".

- Stoga - da, jer trebamo stabilnost, a stabilnost će jedino doći kroz rješavanje palestinskog pitanja - kazao je Al Saud.

Komentari saudijskog ministra vanjskih poslova bili su dio intervjua jučer prikazanog na CNN-u, a snimljenog za vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma prošle sedmice u švicarskom Davosu.

- Deeskalacija sukoba u Gazi i zaustavljanje smrti civila ključni je fokus Saudijske Arabije.

Ono što vidimo je da Izraelci uništavaju Gazu, civilno stanovništvo Gaze. To je potpuno nepotrebno, potpuno neprihvatljivo i mora stati - poručio je Al Saud, prenosi Hina.

Ministarstvo zdravstva Gaze je saopštilo da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno, a više od 62.000 ranjeno u izraelskim napadima na regiju od 7. oktobra, kada je Izrael napala palestinska militantna grupa Hamas.

#Gaza #Izrael #MinistarVanjskihPoslova #PalestinianTerritory #SaudijskaArabija #Svijet