Članak

PODRUČNA ŠKOLA U KOTORSKOM

Jeriniću granica ipak nije u Doboju: Tražio 50.000 KM za obnovu škole, Karić odobrila ali ga obavezala da hvali Grad Sarajevo

Treba podsjetiti da je Jerinić bio učesnik skupova koje je pravila vlast u Rs od 1. septembra „Granica postoji“ izlazeći na međuentitetsku administrativnu liniju kao protest zbog optužnice protiv Milorada Dodika.

Jerinić na skupu 'Branimo Srpsku' u Doboju (Foto: FB)

Piše: Amra Vrabac

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić (SNSD) 25. decembra 2023. godine podnio je zahtjev Gradu Sarajevu i gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić za pomoć od 50.000 KM što je Karić odobrila već 27.12.2023. godine, a ugovor je potpisan 29. decembra.

Kako je navedeno u zahtjevu, pomoć se odnosi na realizaciju projekta nabavke i ugradnje vanjske stolarije, za sanaciju Područne škole „Milan Rakić“ Kotorsko. Riječ je o školi koju zajedno pohađaju djeca povratnika Bošnjaka i lokalnih Srba. Prije agresije na BiH Kotorsko je imalo veći broj Bošnjaka nego što je to danas. Proteklih godina mediji su pisali o sudskim procesima koje su pokretali Bošnjaci jer je njihova zemlja u Kotorskom oteta i data na korištenje i pod koncesiju drugim osobama. Bošnjaci koji su tražili povrat svoje imovine mahom su gubili parnice.

Mediji su ranije pisali o donacijama za Osnovnu školu „Milan Rakić“, ali očito novca nije bilo i za obnovu Područne škole.

Gradonačelnik Jerinić obavezuje se da nakon utroška sredstava gradonačelnici Grada Sarajeva dostavi Izvještaj i finansijsku dokumentaciju o namjenskom utrošku sredstava koja su doznačena iz Budžeta Grada Sarajeva. Ukoliko se utvrdi da novac nije namjenski potrošen Grad Sarajevo zahtijevat će povrat odobrenih sredstava.

U članu 7. ugovora je navedeno da se primalac sredstava obavezuje da u svim javnim i promotivnim istupima, uključujući i društvene mreže i ostale kanale komuniciranja, kao i svaki drugi pogodan način ističe značaj, ulogu i podršku Grada Sarajeva u realizaciji ovog projekta.

Treba podsjetiti da je Jerinić bio učesnik skupova koje je pravila vlast u Rs od 1. septembra „Granica postoji“ izlazeći na međuentitetsku administrativnu liniju kao protest zbog optužnice protiv Milorada Dodika zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika. Skupovi su se održavali u Lukavici, Doboju, Vlasenici, u blizini Sanskog Mosta, Novom Goraždu te je tada obustavljan i saobraćaj što je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jedan od skupova održan je 26. oktobra u Doboju u sportskoj sali pod nazivom „Branimo Srpsku“, a okupljenim se između ostalih obratio i sam Jerinić koji je poručio da će „Rs braniti svoje institucije i svog predsjednika Dodika.“

„Јer ako nema Republike srpske, nema ni budućnosti srpskog naroda na ovim prostorima", naveo je Јerinić.

Nije dugo prošlo Jerinić je ipak zaboravio granicu i od Sarajeva zatražio pomoć za razliku od njegovog stranačkog kolege Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji provocira gradonačelnicu Sarajeva ali i stanovnike glavnog grada BiH lažnim bilbordima, te podiže nacionalne tenzije.

Foto: Patria

#BenjaminaKarić #BorisJerinić #Doboj #Kotorsko #Sarajevo #škola #BiH